Droogtetolerant en zonaanbidders – Na een lange warmteperiode met veel zon en droogte, zijn het vooral rozen die nog volop in bloei staan. Ze vallen dan extra op en zijn een sieraad in de tuin. Het najaar is de beste planttijd. Hoe blijven rozen zo mooi?

Tuinrozen

Droogtetolerant en zonaanbidders

Plaatsje in de zon

Alle rozen zijn dol op zon. Op enkele soorten na, hebben ze om goed te kunnen groeien, minimaal 4 uur zon nodig. Hoe meer zon, hoe dankbaarder de groei en bloei. Rozen koop je met kale wortels of in pot. Een roos met kale wortels plant je van oktober tot en met april en rozen in pot het hele jaar door. In oktober en november is de grond nog warm, wat er ervoor zorgt dat de rozen nog voor de winter kunnen aan slaan. Let op dat je rozen plant wanneer de grond niet bevroren is.

Planten rozen in oktober, november als de grond nog warm is.

Water geven

Na het planten heeft een roos water nodig om goed te kunnen settelen. Geef de eerste tijd na het planten dan ook voldoende water. Breng op drogere gronden een mulchlaag van organisch materiaal aan van zo’n 5 cm dik, bijvoorbeeld blad of compost. Dankzij deze laag droogt de grond minder snel uit.

Weetje: Tijdens een hittegolf kleuren vooral rode rozen soms wat bleker. Geen nood: de nieuwe rozen die daarna verschijnen, hebben gewoon weer hun oude kleur.

Droogtetolerant en zonaanbidders

Rozen wortelen van nature diep. Op die manier halen ze in droge periodes voldoende water uit de grond om te blijven floreren waar andere planten zijn afgehaakt. Als de droogteperiode lang aanhoudt en het grondwater daalt, kunnen de haarwortels uitdrogen. Dit is te herkennen aan verdrogend blad. Geef dan in de ochtend een flinke hoeveelheid water, zodat de diepe wortels worden bereikt. Daarna een tijdje niets; rozen verdragen beter droogte dan teveel nattigheid.

Beschermen tegen vorst

Wanneer het minder dan -10 graden Celsius is, hebben rozen bescherming nodig. Heb je ‘s winters met deze temperatuur te maken? Maak je tuinrozen dan in november winterklaar.

Struik- en klimrozen

Voorkom bevriezing van de oculatieplaats (enten) door de rozen aan te aarden. Dit doe je door van compost of tuinaarde een heuveltje rondom de stam van de roos te maken. In het voorjaar haal je dit weer weg.

Stamrozen

Bij de stamrozen zit de oculatieplaats op de hoogte waar de vertakking van de kroon begint. Pak daarom de hele stam en de kroon in met stro, dennentakken of jute.

Kijk voor meer informatie op www.roses4gardens.nl.

Tegen droogte

Meer weten over vaste planten die goed tegen droogte kunnen, lees dit artikel op GroenVandaag: 12 vaste planten die goed tegen droogte kunnen