Zomerse rozen – Met het rijke kleurenpalet zijn rozen echte kleurbrengers. De prachtige bloemen geven een zomers gevoel en veel ervan verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. Ze zijn een musthave voor tuin, (dak)terras en balkon.

Zomerse rozen

Van bodembedekkers tot klimmers

De bloemkleur van tuinrozen lopen uiteen van maagdelijk wit tot knalrood. Er bestaan zelfs meerkleurige en gestreepte rozenbloemen. Alleen de kleur blauw ontbreekt in het brede kleurenpallet. Sommige paarse komen hier wel dicht in de buurt. Ook de vorm varieert; van lage bodembedekkers tot hoge klimmers en zelfs rozenhagen, met bescheiden bloemetjes zo klein als een knikker tot vuistgrote bloemen.

4 uur zon

De meeste zomerse rozen houden van een plaats met minimaal 4 uur zon. Hoe meer zon, hoe rijker de bloei. Het voordeel van tuinrozen is dat ze, als ze eenmaal zijn gesetteld, in warme en droge periodes volop door blijven bloeien. Dat komt omdat ze diep wortelen. Met al die kleur en geur komen de summer vibes vanzelf.

Zomersnoei voor extra bloei

De hoofdsnoei van rozen is in het voorjaar. Maar er bestaat ook zoiets als ‘zomersnoei’. Knip uitgebloeide bloemen net boven het eerste grote gezonde blad af. Meestal heeft deze 5 (deel)blaadjes, soms zeven of meer. Je roos steekt de energie dan in het maken van nieuwe bloemknoppen. Snoei, als je roos te groot wordt, lange takken tot maximaal halverwege de tak terug. Rozen kunnen nog doorbloeien tot de eerste vorst. Weliswaar niet zo uitbundig als in de zomer, maar omdat er dan weinig andere planten bloeien vallen ze extra op!

Tips

  • Vrolijk een hoekje op of kleed je buitenzitplaats zomers aan met een tuinroos in pot. Let erop dat de pot minimaal 40 centimeter diep is.
  • Vergeet zomerse rozen niet te bemesten. Maar niet meer na augustus, dan gaat de roos goed afgehard de winter in.

Neem een kijkje op www.roses4gardens.nl voor meer inspiratie.

Met dank aan iVerde.