Tuinrozen en biodiversiteit – Van grillige takken en bloemen vol stuifmeel tot aantrekkelijke rozenbottels… rozen hebben het hele jaar door wat te bieden aan insecten, vogels en kleine zoogdieren. Op meerdere vlakken dragen ze in je tuin bij aan de biodiversiteit. Hoe zit dat?

Tuinrozen en biodiversiteit

Insectenmagneet

De open en halfgevulde bloemen van rozen zitten bomvol stuifmeel. Ze werken als een magneet op honingbijen, zweefvliegen en wilde bijen, waaronder hommels. Luizen op rozen trekken natuurlijke vijanden als sluipwespen en lieveheersbeestjes aan, maar ook meesjes snoepen luizen van de rozen. Extra pré van rozen is de eindeloze bloeitijd; met de juiste plantkeuze ben je van het voorjaar tot ver in het najaar verzekerd van bloeiende rozen.

Vogelnestjes en citroentjes

De wirwar van rozentakken vormt de perfecte nest- en schuilgelegenheid voor vogels. De stekels op de takken bieden extra bescherming. Egels en andere kleine zoogdieren scharrelen graag onder rozen. Ook citroenvlinders schuilen op rozen. De vleugels van citroentjes nemen dan de kleur van het rozenblad aan; een supercamouflage!

Nachtvlinders

Ook sommige nachtvlinders hebben een innige relatie met rozen, zoals de kleine voorjaarsuil en de rozenhermelijnbladroller. Ze gebruiken rozen als waardplant om hun eitjes op te leggen. De rupsen eten vervolgens van de (bloem)blaadjes en verstoppen zich in opgerold blad.

Rozenbottels in herfst en winter

Bij botanische of wilde rozen en bij veel doorgekweekte rozen, verschijnen in het najaar rozenbottels. Knip daarom niet alle uitgebloeide bloemen weg. Vogels en kleine zoogdieren benutten rozenbottels in de herfst en winter als voedselbron. Sommige vogels, waaronder merels en koperwieken, eten de bottels voor het vruchtvlees. Zaadeters als groenlingen en puttertjes peuteren de zaden eruit.

Tips

Laat afgevallen blad liggen, nuttige insecten als roofwantsen en vlinders overwinteren er. Combineer rozen met nectarplanten zoals vlinderstruik of lavendel om dagvlinders naar je tuin te lokken.

Neem voor meer inspiratie en informatie een kijkje op www.roses4gardens.nl.

bron: van iVerde / Roses4Gardens