OEGSTGEEST – Nadat de Russische beer was verdwenen, ben ik direct aan de slag gegaan in de tuin. Het tuinseizoen is dus begonnen. De snoei- en rooiwerkzaamheden zijn bijna gedaan en de vele potten zijn leeg gemaakt en staan klaar om gevuld te worden. Hoewel ik sta te popelen om de potten weer te vullen en de plantenborders weer met nieuwe planten aan te vullen, heb ik er voor gekozen om eerst de 2 grote klussen die nog op de planning staan af te maken voordat ik overga op de leuke zaken in de tuin.

Tuinseizoen

Een tuin voor het gezin

Door Wilbert Witteman
tuinliefhebber

 

Hoewel het me wel pijn doet, ga ik één van mijn 2 vijvers opofferen aan, de nadrukkelijke wens van mijn kleindochter, een grote trampoline. Een tuin moet, vind ik, voor het hele gezin iets te bieden hebben. Dus ook mijn kleinkinderen mogen in de tuin ook aan hun trekken komen. Spelen hoort daar natuurlijk bij.

tuinseizoen

 

Juul

Mijn kleindochter Juul (bijna 5 jaar) kwam vorige week naar me toe en vroeg: “Opa, ik zou zo graag bij jullie op een trampoline kunnen springen, want dan kom ik nog meer bij jullie spelen”.
Als je kleindochter dat vraagt is er natuurlijk maar één keus. Dat wordt dus vijver leeg halen, planten en vissen overzetten naar de andere vijver en het afval afvoeren.

 

 

tuinseizoen

Graszoden

Ik combineer dat met het geheel vernieuwen van mijn grasveld. Het oude grasveldje kan ik dan mooi gebruiken voor het dempen van de vijver. Ik kies er niet voor om mijn grasveld opnieuw in te zaaien. Daar heb ik geen geduld voor. Dat wordt dus graszoden bestellen. Voor het geld hoef je het niet te laten want voor 4,50 tot 5 euro per vierkante meter heb je al een prachtige kwaliteit in huis.

Trampoline

Ik had komend weekend gepland om mijn vijver weg te halen en het oude gras te verwijderen maar nu blijkt dat komende week de temperatuur weer omlaag gaan. Waardeloos, daar heb ik echt geen zin meer in.
tuinseizoen
De tuinklusjes moeten daarom maar even wachten. Ik denk dat ik in plaats daarvan uitgebreid onderzoek ga doen naar een goede kwaliteit trampoline. Als weekenduitje plan ik, i.p.v. zelf hard aan de slag te gaan, een uitje naar een aantal tuincentra in de buurt. Lekker snuffelen, maar ook om tuingereedschap te kopen wat aan vervanging toe is en alvast wat potgrond meenemen. Als het weer dan omslaat, ben ik er tenminste echt klaar voor! En dan graag een tuinseizoen zonder verdere onderbrekingen.

 

gazon

 

Gazonmest Tip:
Het voorjaar is bij uitstek de tijd om de planten en gazon extra voeding te geven. Het alleen maar water geven is niet voldoende. Het voeden van je tuinplanten zorgt voor sterkere planten waardoor de plant er gezonder uit ziet, beter groeit en mooier bloeit. Organische meststoffen hebben voor mij de voorkeur boven kunstmeststoffen.

 

Wilbert Witteman is voormalig eigenaar van een tuincentrum en directeur van de grootste tuincentrum-organisatie van de Benelux. Voor GroenVandaag is hij vooral een tuinliefhebber die zijn tuinplezier graag overbrengt en deelt.