APPELTERN – 25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek een tuinseizoen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door verschillende omstandigheden is echter het beeld ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kan werken.

Tuinseizoen

Appeltern en Wageningen University

Waarmee heeft dat te maken? Met de media, die na de zomer vooral weer op binnen zijn gericht? Of de tuincentra die al in september beginnen met de inrichting van de kerstshows? Of met de mensen zelf, die niet meer naar buiten willen als het een beetje gaat regenen of als het kouder wordt. Waar dit nu allemaal door komt, dat is de vraag en destijds de reden dat de Tuinen van Appeltern en Wageningen University de handen ineen hebben geslagen om op zoek te gaan naar de oorzaken, gevolgen en consequenties.

appeltern_najaar

Vergeten tuinseizoen

Onder het mom van aandacht voor ‘Het Vergeten Tuinseizoen’ willen deze groene instituten proberen oude tijden te doen herleven. Het najaar als tuinseizoen. Dat is beter voor de tuin èn de tuinbezitter.

Voorjaarsklaar
En dat er genoeg belangrijk tuinwerk gedaan kan worden in het najaar, dat mag duidelijk zijn. Enkele voordelen:
-Bomen en stuiken zijn in ‘slaap-stand’. Daardoor kunnen ze makkelijk worden gerooid en verplant.
-Er is meer tijd! De grond plakt zich geleidelijk aan de wortels en als het straks nodig is, kunnen die daardoor gemakkelijker voeding en water opnemen.
-Het terras hoeft niet gelijk gebruikt te worden. Straatwerk en grondwerk kan zorgvuldig gebeuren met voldoende ‘inklink’ en ‘verdiepingstijd’. Verzakking achteraf wordt daarmee voorkomen.
-Tijd om te planten! U hoeft niet bang te zijn voor uitdrogen van plantgoed en alle soorten zijn nog voldoende leverbaar.
-Rustig aan. Uw hovenier of ontwerper heeft alle tijd voor u en zelf hoeft u niet a la minuut te besluiten.
-In de winter de tuin aanleggen zou voordeliger kunnen zijn. Hoveniers vinden het prettiger om juist dan tuinen te mogen aanleggen.
-Planten zonder pot zijn goedkoper dan in een pot gekweekte planten.
-Een heel praktisch voordeel van tuinaanleg in het vergeten tuinseizoen is, dat de aandacht tijdens het proces ook uitgaat naar essentiële zaken als grondbewerking, wateroverlast, privacy, uitzicht, tuinafscheidingen en overkappingen.

Kortom: door het vergeten tuinseizoen te benutten, bent u straks in het voorjaar gesteld.

ben_van_ooijen
Door Ben van Ooijen, Tuinen van Appeltern