TuinTinder – Ja, het was een grap toen IVN natuureducatie op 1 april aankondigde met een TuinTinder-app te komen. Een speciale app om te zorgen dat Nederlanders elkaar helpen bij het vergroenen van hun tuinen.

Door Walter Landesbergen

De grap werd zo serieus gebracht, dat de grappigheid mij op de datum na ontging. Voor de zekerheid even gekeken op facebook. Ja hoor, daar ook de aankondiging van TuinTinder. Inclusief de foto uit het persbericht, hoe de app er op je mobieltje uit ziet. Nog even checken op LinkedIn. Idem. Toch maar even gebeld, want op de site van IVN geen spoor van het initiatief.

TuinTinder-app

Tuinmatch

Veertig procent, zo begon het uitgebreide persbericht, van de 30.000 hectare tuin die ons land telt, bestaat uit tegels. Om bijen, vlinders en vogels te helpen en er daarnaast voor te zorgen dat Nederlandse steden minder kampen met hittestress en wateroverlast, heeft IVN de app TuinMatch ontwikkeld. De komende maanden zal de app uitgebreid worden getest.
Nu het voorjaar is aangebroken, kunnen veel mensen niet wachten om in hun tuin aan de slag te gaan. Niet iedere Nederlander heeft echter even groene vingers. ‘Het gebeurt nogal eens dat mensen met goede bedoelingen en vol enthousiasme aan de slag gaan, maar dat hun tuintje er dan toch niet zo bij komt te staan als ze zouden willen. Dat is heel jammer. Het is slecht voor de motivatie, maar ook voor de biodiversiteit. En zo kwamen we op het idee van de TuinMatch App’, aldus IVN-expert stadsnatuur Maarten Bruns.

2022 wordt voor IVN een echt tuinjaar.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Goede match

De TuinMatch App kan op verschillende manieren worden ingezet. Aan de ene kant worden mensen die geen idee hebben hoe ze moeten tuinieren, maar dit wel graag willen, in contact gebracht met mensen, die juist wel groene vingers hebben en graag willen helpen. Daarnaast geeft de app ook suggesties van mogelijk geschikte bloemen en planten voor een bepaalde tuin of balkon.

Bruns: ’Vaak planten mensen nu zomaar iets wat ze er leuk vinden uitzien, maar een plant die heel veel zon nodig heeft, zet je niet in een klein tuintje op het noorden. In de app kun je bepaalde details over je tuin of balkon invoeren en dan krijg je een lijst met suggesties en tips. Uiteindelijk is er voor iedereen wel een goede match.’

Testers gezocht

Om de TuinMatch App echt tot een succes te maken, zou IVN de app de komende maanden uitgebreid testen. Hiervoor werden mensen gezocht die echt van tuinieren houden en anderen hierbij ook willen helpen, als ook tuinierders in spé die hun tuin of balkon graag willen vergroenen. Zij konden zich aanmelden op een voor dat doel gefabriceerde site.

tuintinder

foto: Benjamin Combs op Unsplash

Kikker-in-je-bil

Klinkt dat serieus of niet! Maarten Bruns bestaat ook. Hij is verantwoordelijk voor Natuur in de Buurt landelijk, geeft lezingen, zijn opinie en bovendien een groene moppentrommel.

Wie zich als tester aanmeldde, kwam erachter in de maling te zijn genomen: 1 april, kikker-in-je-bil. Ik moest daar even over nadenken. Vond ik het een leuke grap. Nee. Ik kon er geen humor in ontdekken. Ik vond het een juist uitstekend initiatief. Had ik het maar verzonnen!

Bij IVN blijken ze verrast door het effect van hun grappenmakerij. Zo erg zelfs, dat men nu overweegt om die TuinTinder toch te ontwikkelen. Dat is dan wel weer leuk.

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen ze door de natuur in de harten van mensen te brengen. Ze laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Hun 150 professionals, 26.500 leden en 160 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes.