ZEIST – De trendtuinen 2017 zijn aangelegd. De trendtuinen met de namen energieke tuin, geëmancipeerde tuin en harmonieuze tuin zijn een vertaling van de tijdgeest en de bijbehorende waarden naar tuinstijlen. De trends geven een kijkje in de wereld van de tuinbezitter.Tuintrends en trendtuinen

De verschillende type tuinbezitters hebben een eigen reactie op de tijdgeest. De maatschappij is in korte tijd snel veranderd. We kunnen de technologische vooruitgang amper bijhouden en ook het klimaat en het politieke toneel ondergaan drastische wijzigingen. Hoe mensen hiermee omgaan verschilt van persoon tot persoon. Voorop staat dat al deze tuinen passen in de beweging De Levende Tuin. Dat wil zeggen dat ze een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, vogels, bijen en vlinders én rekening houden met de waterhuishouding.

Dé tuintrends van 2017De geëmancipeerde tuin
Voor het type tuinbezitter die ervan houdt om de tuin gezellig aan te kleden – met een grote tafel waaraan gedronken en gegeten kan worden met familie en vrienden- is het de tijd om binnen en buiten als even belangrijk te zien.

Dé tuintrends van 2017

 

Tuin en Techniek

Planten en harde materialen nemen een even belangrijke plaats in de tuin in. Techniek wordt ook belangrijker om bijvoorbeeld de planten automatisch van water en voeding te voorzien. Natuurlijk is Wifi belangrijk want we willen ook in de tuin in contact zijn met de buitenwereld. Daarom zijn luifels over stoelen belangrijk zodat je wel op je tablet of iPhone kunt lezen. Een combinatie van een verhard pad met mos of gras, een semi-transparant gordijn van groen afgewisseld met een muur passen goed in deze trend. Planten worden geïntegreerd in een architectonische vormgeving zoals bijvoorbeeld grappig vormgegeven kastjes waar planten uit groeien.

Vrouwelijk en mannelijk

Vrouwelijke materialen krijgen een stoere uitstraling en mannelijke materialen worden eleganter gemaakt door kleur of fijne oppervlakte structuren. Er worden zowel ronde als strakke vormen gebruikt. En een strakke stoel wordt met zachte kussens gevuld. Dessins zijn zowel vrouwelijk decoratief als mannelijk minimalistisch met kleine ruitjes en streepjes. Ook mannelijke zakelijke en vrouwelijke romantische kleuren worden gecombineerd. Vrouwelijke kleuren worden op strakke vormen toegepast en de mannelijke kleuren op elegante vormen. Planten die in deze tuin gebruikt worden zijn zowel stoere bloem en plantvormen zoals gladiool of dahlia als fijne decoratieve vormen zoals Zeeuws knoopje en clematis.

Gebruikte materialen
Potten: www.edelman.eu en www.capi-europe.eu.nl
Draagbare plantenbak: www.fermob.nl
Gele houten meubelen: www.weltevree.nl 

tuintrend energie
De energieke tuin

Het type tuinbezitter dat hecht aan de waarde kwaliteit, van design houdt en de levensstijl wil uitstralen, wil dat de tuin vitaliteit en energie uitstralen. Bewegen en sporten worden afgewisseld met ontspannen en wellness-momenten.

 

Dé tuintrends van 2017

Luchtzuiveraars

Planten worden gezien luchtzuiveraars en dragen bij aan een sportieve uitstraling. De buitenruimte is een ontspannen en tegelijkertijd actieve plek. De gebruikte vormen zijn krachtig en energiek en verwijzen naar sportattributen of bevatten speelse elementen. Een hardloop baan, een basketbalnet, badminton en dat gecombineerd met een plek om te douchen of je onder te dompelen in water. Gebruikte dessins zitten vol sportverwijzingen zoals strepen, stippen en perforaties, de materialen hebben een energieke uitstraling zoals gelakt metaal en natuurlijk energieke, felle kleuren in combinatie met een lichtere of vergrijsde tint van dezelfde kleur bv lila en paars, rood en oranje. In deze tuin staat strakke en krachtige bloem- en bladvormen. Laurier, duizendknoop, vuurpijl en ijzerhard zijn voorbeelden.

Gebruikte materialen
Regenton: www.martensgroep.eu
Douche: www.fermob.com
Schommelstoel: www.weltevree.nlDé tuintrends van 2017De harmonieuze tuin
Voor het tuintype die tuinieren als echte hobby heeft, is de tuin in deze onstuimige tijd een plaats van rust en persoonlijke rituelen. Er worden plekken gecreëerd waar de tuinier zich kan terugtrekken en de natuur sterk om zich heen voelt.

Dé tuintrends van 2017

 

Podia

Deze tuinliefhebber vindt de natuur belangrijk, laaft zich eraan en doet dit door tussen het groen te gaan zitten. Er worden ook ‘podia’ gemaakt waarop belangrijke herinneringen of andere kostbaarheden een plaats krijgen. Ook in de natuur zie je steeds vaker van dit soort ‘altaartjes’, boomstammen waarop steentjes, blaadjes en takjes worden gegroepeerd. Alles wat zintuigprikkelend is, scoort goed. Ogen, oren en neus komen niets tekort. De vormen zijn organisch, willekeurig; als het maar rust uitstraalt. De gebruikte materialen zijn natuurlijk zoals hout, riet en natuursteen. Planten die met hun geur, kleur en textuur de zintuigen prikkelen moeten de sfeer nog versterken. Grote plantvakken in één kleur doen het goed; Blauwe regen, monnikskap en salvia’s zijn onder meer gebruikt in deze tuin.

Gebruikte materialen
Rieten meubelen: www.manden.nl
Vazen en bloempotten: www.edelman.euAlgemeen
De trendtuinen zijn aangelegd door Branchevereniging VHG en Tuinbranche Nederland met medewerking van Mooiwatplantendoen.nl.
-Ontwerp en aanleg trendtuinen: Wim Wijsman
-Locatie: Tuincentrum Huiting te Vianen
-Fotografie: Maayke de Ridder

Meer tuintrends

Voor meer tuintrends, zie ook deze artikelen op GroenVandaag

Tuintrends 2020, gedurfd en vooral groen
Tuintrends voor het balkon en buiten
Trendtuinen 2019: klimaatbestendig, slim en eigentijds