Geplant bij Hermitage – Afgelopen week heeft de Hermitage in Amsterdam haar 50.000ste bezoeker mogen ontvangen in de openingsmaand van de tentoonstelling ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage’. En daar mochten de Hollandse Meesters Tulpen natuurlijk niet bij ontbreken.
Geplant bij Hermitage
Plantmoment
De 50.000ste bezoeker was mevrouw Polk uit Purmerend. Uit handen van Paul Mosterd, adjunct-directeur, ontving zij de tentoonstellingscatalogus en de speciaal geteelde Hollandse Meesters tulpenbollen. Ook mocht zij een aantal exemplaren van de bol in de tuin planten, zodat volgende jaar het museum wordt opgefleurd door de gele met paarse kartelrand tulp ‘Dutch Master’. De tulpenbollen zijn geteeld door Wim Balder van Cotulip.
In de tentoonstelling ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage, oogappels van de tsaren’ stralen drieënzestig werken van vijftig Hollandse schilders. Nagenoeg alle grote meesters van de Gouden Eeuw zijn vertegenwoordigd. Er komen maar liefst zes werken van de hand van Rembrandt, zoals de wereldberoemde schilderijen Flora en Jonge vrouw met oorbellen.
Deze bijzonder tentoonstelling is te zien tot en met 27 mei 2018.
HermitageAmsterdam
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Warme deken voor bollenvelden
Rijkdom
Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode onstuimige liefde en met zwarte zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.
Nog meer over bloembollen
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Plant najaar bloembollen voor feestelijk voorjaar