TulpenNU -Al eeuwenlang zijn kunstenaars geboeid door de tulp. Sinds tulpen aan het eind van de zestiende eeuw Nederland bereikten, hebben schilders, tekenaars en graveurs geprobeerd hun schoonheid te vangen en zo de vergankelijke bloemen een lang leven te schenken. Ook nu zijn er kunstenaars voor wie de tulp een bron van inspiratie is. Hun streven is niet de bloemen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de tulp als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken.

TulpenNU

franse tulpen

Kunstenaars

Jops Jacobs verzamelt en droogt bloemen als in een herbarium en gebruikt ze als middel voor haar prenten. Voor keramiste Diana Harteveld zijn de tulpen, vaak in de laatste fase van hun bloei als ze gaan hangen in de vaas, onderdeel van constructies met vazen en ‘tafeltjes’ in allerlei soorten en maten. Maarten Kools ziet in de serie verdroogde zwarte tulpen op zijn foto’s verwijzingen naar de Zwarte Dood en naar veelluiken uit het Italiaanse Trecento. Bij beeldhouwster Gabrielle Nuñez Valdez zijn de abstracte vormen van de bloemen uitermate geschikt om de bijzondere steensoorten waarin ze werkt optimaal tot hun recht te laten komen. Fotograaf Arie van ’t Riet kleurt de subtiele, doorzichtige weergaven van bloemen op zijn röntgenfoto’s in tot een etherisch beeld. Voor fotografe Ems Willems ligt de fascinatie in de gedaantewisselingen die bloemen ondergaan als ze ze invriest.

Jaarlijkse traditie

Museum de Zwarte Tulp laat werk van deze zes hedendaagse kunstenaars zien in wat een jaarlijkse traditie zal worden in de wintermaanden: TulpenNU.  

Museum de Zwarte Tulp

Heereweg 219
2161 BG LISSE

Fotocredits: Museum de Zwarte Tulp.
Introfoto Arie van ’t Riet: Franse tulpen. Ingekleurde röntgenfoto.
Foto 2: de museumtuin.

Museum

Museum de Zwarte Tulp is hét museum over de bloembollencultuur en over bollengerelateerde kunst. Het neemt u mee in het rijkgeschakeerde verhaal van de bloembollencultuur: de eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land met zijn seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en toeristische promotie. Ook laten we zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen – en nog steeds – door bolgewassen hebben laten inspireren tot werk van -soms bijzondere- schoonheid. Het museum is van start gegaan in 1985 en is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed.

Pluktuin en tulpen

Wil je zien hoe Nationale Tulpendag in 2020 is gevierd, lees dan dit artikel op GroenVandaag.

Nationale Tulpendag 2020, zaterdag 18 januari

Tulpentijd, 10 tips, weetjes en ideetjes

Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon