Typisch Nederlands – Van half april tot half mei staan ze in bloei: de Nederlandse bloemenvelden. In zeeën van tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen waant menig Hollander en toerist zich een fotomodel tussen knallende kleuren. De bollenvelden zijn een typisch Nederlandse bezienswaardigheid. Om die reden zijn ze opgenomen in de postzegelserie Typisch Nederlands 2023 van PostNL. De vier andere onderwerpen op de postzegels dit jaar zijn musea, molens, kaasmarkten en de wadden. Speciaal voor deze postzegel ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop en een themagebonden stempel. Zowel de postzegel als de eerstedagenvelop zijn vanaf 20 maart 2023 verkrijgbaar.

Typisch Nederlands

De eerstedagenvelop van de postzegel, in de serie Typisch Nederlandse bloemenvelden, toont de zo herkenbare velden. Ook ontwierp de NVPH een speciale eerstedagstempel met zes tulpen.

typisch nederlands

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Bloemen zijn een van de meest aansprekende onderwerpen voor een postzegel. Ik ken geen land dat geen bloemen op postzegels heeft staan. Elke keer als er een nieuwe postzegel uitkomt, leer ik ervan. Zoals nu dat narcissen een stofje bevatten dat de symptomen van Alzheimer kan bestrijden of vertragen. Elke postzegel vertelt een verhaal.”

bollenvelden respect

Tulpenbubbel

De tulp – oorspronkelijk afkomstig uit Turkije – heeft in de gouden eeuw een onvervalste hausse teweeggebracht. De Tulpenmanie was een gekte in de tulpenhandel rond 1634. Tulpenbollen werden verkocht voor meer dan duizenden florijnen en waren evenveel waard als een grachtenpand. Deze tulpengekte werd gezien als de eerste speculatiegolf in de wereldgeschiedenis. Sinds de zestiende eeuw worden er rondom Haarlem bollen geteeld. De meeste bollenvelden liggen tussen Leiden en Haarlem rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout.

Medicinale bollen

Bloembollen zitten vol bruikbare grondstoffen die worden gebruikt als geur- en smaakstof in voeding. Het restafval wordt gebruik voor de productie van biogas, maar het meest duurzame gebruik van bloembollen is de medicijngrondstofwinning. Narcissen bevatten galanthamine – een stofje dat symptomen van Alzheimer kan bestrijden. De tulp bevat een natuurlijke afweerstof tegen schimmels en wordt gebruikt voor bioplastic.

Typisch Nederlands

De postzegelserie Typisch Nederlands besteedt dit jaar aandacht aan bezienswaardigheden die voor Nederland kenmerkend zijn. In de 1e uitgifte op 3 januari stonden de Nederlandse musea centraal. Na de molens (13 februari) volgt nu het postzegelvel en de eerstedagenvelop met de bollenvelden, gevolgd door kaasmarkten (15 mei) en de wadden (14 augustus).

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht.Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.