VALENTIJN 2021– Valentijn afgezaagd? Welnee! Negen op de tien Nederlanders zegt Valentijnsdag een leuke dag te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Topbloemen.nl. Opvallend: we verrassen lang niet alleen onze geliefden op 14 februari, dé dag van de liefde. In tegenstelling tot vorig jaar zijn meer mensen van plan bloemen te kopen voor vrienden of (groot)ouders.

Valentijn 2021

valentijn2021-roos-rrod

Bloemen geven en krijgen

Van de ondervraagden zegt 73% weleens een bloemetje te kopen voor Valentijnsdag. De meeste mensen doen dat voor hun partner (45%). Toch worden er ook bloemen gekocht voor vrienden of vriendinnen (44%), (groot)ouders (43%) of kinderen (24%).

In vergelijking met vorig jaar is het opvallend dat meer mensen van plan zijn bloemen te kopen voor vrienden, vriendinnen of grootouders. Vorig jaar gaf ‘slechts’ 30% aan bloemen te kopen voor vrienden of vriendinnen. Daarnaast kocht 32% bloemen voor ouders of grootouders. Dat is dit jaar een stuk meer.
Nog liever dan bloemen geven, zouden we op Valentijnsdag bloemen ontvangen: 86% van de ondervraagden geeft aan graag een bloemetje te krijgen.

valentijnboeket

Anoniem

Op Valentijnsdag worden er ook meer anonieme bloemen cadeau gedaan dan op een normale dag. 47% van de ondervraagden zegt heel blij te zijn met boeket van een anonieme afzender. 13% vreest in dat geval thuis wat uit te leggen te hebben, 21% niet kan slapen voor de afzender bekend is, zegt Topbloemen.nl.

Rode rozen symbool voor de liefde

Rozen blijven veruit het populairst om te geven én te krijgen. De rode roos staat nog altijd symbool voor de liefde. Marketingspecialist Wendy Smit van Fleurop: “En dan vooral voor ontluikende liefde. Met 52% zijn rode rozen het meest populaire bloemengeschenk onder stellen met een korte relatie (0-5 jaar). Koppels die 25 jaar of langer samen zijn, krijgen met Valentijn liever een minder zoete creatie. 47% van hen kiest voor een kleurrijk plukboeket.”

Terneuzen

In 2016 werd de Gemeente Terneuzen uitgeroepen als het meest romantisch van Nederland. Uit een peiling onder 1.150 Fleurop bloemisten bleek dat daar in het Valentijnsweekend relatief het meeste aantal anonieme Valentijnsboeketten zijn bezorgd: 62.

valentijn 2021Bloemen favoriete Valentijnscadeau van vrouwen

Valentijn 2021 belooft een bijzondere te worden. Nu romantisch dineren er nog niet inzit, vragen velen zich af waar zij hun (geheime) liefde een plezier mee doen. Fleurop zocht dit uit. Chocolade blijkt het favoriete cadeau van mannelijk Nederland te zijn; hun liefde gaat nog altijd door de maag. Vrouwen maak je het meest blij met bloemen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vooral koppels die net samen zijn – korter dan 2 jaar – Valentijnsdag vieren (85%). Van de stellen die langer dan 25 jaar samen zijn, viert nog maar 38% de liefde. Vrouwen besteden gemiddeld € 16,10 aan een Valentijnscadeau, mannen zijn iets guller en geven gemiddeld € 18,70 uit. Op de vraag of Valentijnsdag in coronatijd extra belangrijk is, antwoordt een vijfde van de respondenten volmondig ja.

valentijn2021

Valentijnsdrukte

“We maken ons op voor een drukke Valentijn”, vertelt Wendy Smit. “Sinds de start van de coronapandemie een jaar geleden is de vraag naar bloemen meer dan verdubbeld. We zien dat bloemen als geen ander gevoelens kunnen overbrengen in een tijd waarin fysiek contact niet altijd mogelijk is. Gevoelens die op een feestdag als Valentijn de hoofdrol spelen. We schalen daarom in alle opzichten op. Om het aantal orders in goede banen te leiden hebben we ons klantenserviceteam uitgebreid. Bloemisten kopen extra bloemen in en hebben een leger aan bezorgers paraat staan, zodat cupido zijn werk kan doen.”

Valentijnsdag is voor veel bloemisten traditiegetrouw een topdag. Edwin van Arkel, CEO van Topbloemen.nl: “We verwachten dit jaar absolute topdrukte. Onze bloemisten zijn voorbereid op één van de drukste dagen van het jaar en zullen alles op alles zetten om zondag duizenden mensen te verrassen en blij te maken met een mooi boeket bloemen.”

Hello love

De snij-Amaryllis wordt vaak gezien als een echte kerstbloem, maar deze bolbloem is tot ver in het voorjaar verkrijgbaar. Naast de bekende rode kleuren, zijn er genoeg andere kleuren en vormen te ontdekken, zoals roze, zalm en lichtgroen/wit. Vaak wordt de Amaryllis de deur uit gedaan als het eerste voorjaarszonnetje zich laat zien, maar juist tussen het ‘traditionele’ voorjaarsassortiment – tulp, hyacint of anemoon – verrast deze plant, bijvoorbeeld met Valentijn. Van passievol rood tot frisse voorjaarskleuren, er is rond de ‘dag van de liefde’ genoeg te ontdekken in het brede assortiment van Amaryllis.

foto-credits
-introfoto: Photo by Chandan Chaurasia on Unsplash
-foto 2: Photo by Ellinor Josefsson on Unsplash
-foto 3: topbloemen.nl
-foto 4: Photo by Mockaroon on Unsplash
-foto 5 en 6: amaryllisinfo.eu

Nog meer Valentijn

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

1 op de 5 valentijnsrozen anoniem verstuurd

Bloemenregen voorspeld met Valentijn