HILLEGOM – Het is nu een mooie tijd om de vaste planten uit te zoeken. Voor de border en in potten. Met beplante potten en bakken geef je een persoonlijke toets aan je balkon en terras. In een ruime pot is het ook mogelijk een ‘miniborder’ met vaste planten te maken. Combineer verschillende soorten met elkaar, zo komen ze nog mooier tot hun recht. Er is nu keuze te over. Hieronder wat tips en voorbeelden.

vaste planten

Genieten van planten in pot
De meeste vaste planten groeien uitstekend in een pot. Bovendien komen ze elk jaar weer terug, zodat je er heel lang van kunt genieten zonder steeds te moeten verpotten. Met sterke en lang bloeiende soorten zoals de ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’), zonnehoed (Rudbeckia fulgida), kattenkruid (Nepeta) of vetkruid (Sedum spectabile) kun je op het balkon genieten van een bloemenzee.

Lavandula_stoechas

Lavandula_stoechas

Asplenium_scolopendrium

Asplenium_scolopendrium

Lavandula, Rosmarinus, Lobelia, Nepeta, Heuchera

Lavandula, Rosmarinus, Lobelia, Nepeta, Heuchera

Thymus vulgaris 'Compactus'

Thymus vulgaris ‘Compactus’

Saxifraga arendsii 'Peter Pan'

Saxifraga arendsii ‘Peter Pan’

Lavendula angustifolia

Lavendula angustifolia

Zuid, oost, west, noord
Het is belangrijk om rekening te houden met de ligging van het balkon of terras. Ligt deze op het zuiden dan zal er veel zon zijn. Anjers (Dianthus), Engels gras (Armeria maritima ‘Splendens’), kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache) en lavendel (Lavandula) zullen het hier naar hun zin hebben.

Een balkon of terras op het oosten is ook vrij zonnig, voor deze situatie zijn ooievaarsbek (Geranium), Zeeuws knoopje (Astrantia), ereprijs (Veronica) en duifkruid (Scabiosa) geschikt.

Als het balkon of terras op het westen ligt kan er veel wind zijn, stevige planten zoals schoenlappersplant (Bergenia), wintergroene ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum), leliegras (Liriope) en vrouwenmantel (Alchemilla) hebben hier de voorkeur.

Voor een balkon of terras op het noorden zijn sterke schaduwplanten de beste keuze, zoals hartlelie (Hosta), akelei (Aquilegia), gevlekte dovenetel (Lamium maculatum) en varens, bijvoorbeeld de tongvaren (Asplenium scolopendrium).

Phlox subulata 'Candy Stripes'

Phlox subulata ‘Candy Stripes’

Digitalis, Salvia, Calamagrostis, Nepeta, Pennisetum, Heuchera

Digitalis, Salvia, Calamagrostis, Nepeta, Pennisetum, Heuchera

Capanula 'Adansa'

Capanula ‘Adansa’

Bron: iVerde.