Vaste klanten – Het is weer tijd om voor vaste planten. Vast betekent dat de plant langer dan twee jaar leeft en dus meer dan één keer bloeit. Vaste planten kun je in de volle grond van de borders zetten, en ook in potten en bakken.

Vaste klanten

De meeste vaste planten sterven in aanloop naar de winterperiode bovengronds af om ondergronds te overleven. Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, lopen de planten uit met nieuw blad en nieuwe bloemen. Vaste klanten in de tuin dus. Planten die de koude periode doorstaan noemen we winterhard. Maar dat geldt niet voor alle planten. Let hierop voordat je vaste planten aanschaft. En kijk ook naar winterharde vaste planten die hun blad behouden, zo voorkom je een kale tuin in de wintermaanden december, januari en februari.

kleigrond

zonnekruid

Planten voor de biodiversiteit

Natuurlijk is het zo dat elke plante deel uitmaakt van de biodiversiteit, maar niet elke plant levert dezelfde bijdrage als het om behoud of aantrekken van andere lever. Voor de biodiversiteit zijn bloeiende bloemen onmisbaar. De bont gekleurde bermen langs onze wegen zijn een heerlijke eettafel voor beisuivers zoals bijen, hommels en zweefvliegen. Wetenschappers hebben aangetoond dat juist de kleurrijke bloemen deze insecten lokken. Dus wil je bijen en hommels trakteren in je achtertuin, ga dan voor een pallet van bonte kleuren. Als je uitgekiend kiest, dan lukt het je zelfs een jaarrond kleuren in de tuin te hebben. Vanaf de eerste sneeuwklokjes en krokussen tot aan de laatst bloeiende helleborus.
Bekende nectarplanten zijn Zonnehoed, Veronica, Kaasjeskruid, Hebe, Lampenpoetser, Lavendel, Struikheide, Allium. Behalve kleur brengen ze ook insecten in de tuin.

Najaar ideale planttijd

Vaste planten worden in potjes verkocht waarin wortels zich al flink hebben kunnen ontwikkelen. Je kan ze in de tuin planten zolang het niet vriest. De meest ideale periode is het najaar, al zijn we dat een beetje vergeten. In het najaar is de bodemtemperatuur nog relatief hoog, zodat de wortels sneller aanslaan. En omdat ze zich eerder settelen, heb je er in het voorjaar ook sneller plezier van.

TIP: combineer vaste planten met bollen, dat geeft een prachtig resultaat.

Plukbloemen

Op GroenVandaag is een mooi artikel te lezen over plukbloemen. Vaste planten die je kan knippen voor de vaas. Behalve voorbeelden van dergelijke planten, lees je ook tips, zoals deze

-Pluk de bloemen tijdens de koelste periode gedurende de dag, dan blijven ze langer goed. Dit is of vroeg in de ochtend of later op de avond.
-Voor de mooiste bloemen pluk je de bloemen wanneer ze net uit de knop komen maar nog niet helemaal open zijn.

In de tuin zijn vaste planten zijn vaste klanten, misschien is dat een handig ezelsbruggetje.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Een nieuwe generatie vaste planten kwekers