Veelzijdig kunstgras – Weinig onderhoud en een lange levensduur zijn lang de belangrijkste redenen geweest om voor kunstgras in de tuin te kiezen. Daar is de laatste jaren een derde argument bijgekomen: kunstgras is bedrieglijk echt en door veel tuinbezitters wordt het zelfs als mooier ervaren.

Veelzijdig kunstgras

Jaarrond behoudt kunstgras zijn kleur. Het gazon blijft strak en omdat kunstgras bestand is tegen droogte, vorst, hitte en intensief gebruik, is het altijd op zijn zondags.

Spriet en vezel

Belangrijk bij aanschaf van kunstgras is te kijken naar de lengte van de spriet. Een langere spriet doet realistischer aan. Een kortere spriet is misschien handiger voor spelende kinderen. De vorm van de vezel bepaalt de zachtheid van de grasmat. Om het in jargon te zeggen, en C- of W-shape in combinatie met een straight shape zorgt ervoor dat het kunstgras zowel weerbaar als zacht is.

Uitvinding

De uitvinding van kunstgras gaat terug tot de jaren ’60 van de vorige eeuw,. Het is ontwikkeld door onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina. Het oorspronkelijke doel was om een duurzaam en gemakkelijk te onderhouden alternatief te vinden voor natuurgras. Het eerste prototype bestond uit nylon vezels met een rubberen onderlaag. De eerste testen werden gedaan op honkbal- en golfvelden.

Veelzijdig kunstgras

American Football

Het eerste kunstgrasveld dateert uit 1964. Aangelegd op het terrein van de Universiteit van Rhode Island om te gebruiken voor American Football. Sinds die tijd is het aantal gebruikstoepassingen flink toegenomen, vooral in streken waar het klimaat ongunstig is om natuurlijk gras te onderhouden. Zelfs in parken en op speelplaatsen kan je kunstgras aantreffen. En natuurlijk in de tuin, op het dakterras en balkon en in binnenruimtes.

Duurzaam

De kritiek op het gebruik van kunstgras is door de ontwikkeling naar duurzaam verstomd. Het voordeel dat je ruimtes nu groen kan aankleden waar dat voorheen niet mogelijk was heeft landschapsinrichting verrijkt en sportbeoefening en recreatie gestimuleerd. Wat terecht gezien wordt als grote verdiensten van deze uitvinding.

Kleurtinten

Kunstgras is er niet alleen in groentinten, ook in roze, paarse limoen, blauw, wit en zandkleur. Hip of neutraal en voor buiten en binnen. Gekleurd gras is geliefd in de zakelijke markt zoals winkels, beurzen en showroom. Antraciet wordt vaak op het balkon gebruikt. Groen is weer populair op het dakterras.

Heb je een klein stukje nodig, vraag de leverancier dan naar restanten. Wel zo goedkoop.

Of ga je toch voor echt. Wil je maaien, de geur van gras opsnuiven en is grasonderhoud een uitdaging en hobby?