Veelzijdige Salvia – Met haar vele kleuren is Salvia een aanwinst voor je tuin. Ze houdt goed stand in droge periodes en bloeit eindeloos door. Zowel de bloemetjes als het blad geuren.

Veelzijdige Salvia

Salvia soorten

De meeste soorten zijn goed winterhard. Maar let op, er zijn ook minder winterharde. Zo kan Salvia uliginosa (moerassalie, die overigens prima groeit op droge grond) tot maximaal -10 °C vorst verdragen. In gebieden met strenge winters, kun je daar het beste een mulchlaag van organisch materiaal, zoals blad, stro of snoeiafval, aanbrengen. Deze Salvia showt van augustus tot en met oktober haar azuurblauwe bloemen en groeit wel 1,5 meter hoog. Ook Salvia microphylla ‘Hot Lips’ met grappige rood met wit gekleurde bloemen en kleine bladeren is matig winterhard. Salvia greggi bloeit van juni tot aan de vorst en is beschikbaar in maar liefst 20 verschillende kleuren.

Dit artikel is verzorgd door iVerde ‘Perennial Power’.

hotlips- schneehügel

officinalis icterina – officinalis berggarten

nemorosa – uliginosa

Lipbloemen

Bijen en vlinders snoepen graag van de nectar in de bloemen. Aan de bloemvorm kun je goed zien dat Salvia onder de lipbloemenfamilie valt. De Nederlandse naam is salie. Salvia nemorosa, ook wel bossalie, is het meest bekend met haar vele variëteiten en veelal paarsblauwe bloemen. Maar, er zijn nog véél meer soorten, met bloemen in alle kleuren van de regenboog. De groeihoogtes verschillen, maar ze hebben hun bijzondere vierkante stengels met elkaar gemeen. De stelen van Salvia pratensis (veldsalie) zijn donkergekleurd. De violetblauwe bloemen steken hier prachtig tegen af.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Salie is een feestje om in je tuin te hebben

amistad – wendy’s wish

jamenis la luna – sclarea

Zonnige plaats

Zet Salvia op een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Verschillende salvia’s combineren leuk met elkaar, maar ook heel makkelijk met andere vaste planten. In de zomer, rond juni, kun je Salvia onder de top afknippen. Na een aantal weken komt er een tweede bloei voor terug, dus volop kleur in het najaar. Snoei pas na de winter de hele plant terug. Van onderuit groeien dan nieuwe scheutjes.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Kort nieuws juli 2023

Weetje

De naam is afgeleid van het Latijnse salvus, dat gezond betekent. Dit heeft betrekking op de geneeskrachtige eigenschappen van Salvia officinalis (echte salie).

Neem eens een kijkje op www.perennialpower.nl voor meer inspiratie en tips over vaste planten.