Verduurzamen buitenverlichting – Er zijn allerlei manieren om zo duurzaam mogelijk te leven. Dit begint meestal bij het aanpakken van kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van conventionele verlichting of het gebruik van duurzame huishoudelijke apparaten. Hoewel de meeste mensen binnen al de nodige aanpassingen hebben gedaan, laat dit buiten vaak nog te wensen over. Zonde, want ook hier valt nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Maar hoe pak je dit precies aan? Waar moet je aan denken? Wat zijn effectieve methoden om op de energierekening te besparen? In dit artikel geven we een aantal handige tips om snel en eenvoudig op de buitenverlichting te besparen. 

Verduurzamen buitenverlichting

Verduurzamen buitenverlichting doe je zo

Maak gebruik van LED verlichting

Zijn er bepaalde plekken in de tuin waar je graag meer verlichting zou gebruiken? Om meer sfeer te creëren en meer tijd in de tuin door te kunnen brengen? Zorg er dan voor dat je hier enkel LED verlichting gebruikt. Ledlampen verbruiken van nature minder stroom. Hierdoor bespaar je eenvoudig op de energierekening en ondersteun je het milieu. Het grote voordeel van ledlampen is dat ze ook nog eens veel langer meegaan. Door hun lange levensduur bespaar je op de lange termijn veel geld. Daarnaast is een ledlamp ook nog eens direct op volle sterkte. Wanneer je snel licht nodig hebt, hoef je dus niet te wachten totdat de lamp volledig opgewarmd is. Met het installeren van ledlampen kan je al snel tientallen euro’s per maand op de energierekening besparen.

Gebruik bewegingssensoren

In de tuin zijn ook vaak plekken die enkel verlicht moeten worden als je hier loopt. Denk bijvoorbeeld aan het tuinpad naar de voordeur. Het is niet nodig om de lamp hier constant te laten branden. Daarnaast loop je dan ook het risico dat de lamp ook overdag aan blijft staan. Op dit soort plekken is het dan ook beter om een lamp met bewegingssensoren te gebruiken. Zodra jij over het tuinpad loopt en de lamp beweging detecteert, zal deze direct aanspringen. Op deze manier bespaar je niet alleen energie, maar verbeter je ook de veiligheid om het huis.

Bewegingssensoren zijn namelijk de perfecte manier om ongewenste bezoekers te voorkomen. Dieven en vandalen worden al snel afgeschrikt door de verlichting. Als zij bij het betreden van het tuinpad direct in de ‘spotlight’ komen te staan, is de kans groter dat zij snel zullen afdruipen.

Installeer slimme verlichtingssystemen

Er worden tegenwoordig steeds meer manieren ontwikkeld om duurzamer te wonen. Een van die manieren is het gebruik van slimme verlichtingssystemen. Deze kunnen ook buiten gebruikt worden. Met behulp van deze systemen is het mogelijk om verlichting in huis met één druk op de knop uit of aan te schakelen. Je kunt er ook voor kiezen om alle lampen op een specifieke tijd aan te zetten of juist uit te schakelen. Zo voorkom je dat lampen onnodig blijven branden en bespaar je eenvoudig veel geld op de energierekening. Dit is dus een fijne manier om meer wooncomfort te creëren en tegelijkertijd te besparen.

Fotocredits introfoto: Juan Pablo Serrano Arenas, op Pexels.