Vergelijken loont – We zijn gewend geraakt aan het ritueel om eens per jaar zorgverzekeringen te vergelijken. Welke is in onze omstandigheden de meest gunstige? Een deugdelijke vergelijking kan een hoop geld schelen zonder in te boeten aan adequate zorg.
Vergelijken loont
Hetzelfde geldt nu ook voor energie. Als het op aankopen van warmte gaat, vergelijken we ons een hoedje. Energie vergelijken is in 2022 een nationale sport geworden. Wat verstandig is, gezien de explosie kostengroei die energie doormaakt.
Duidelijkheid
Net als bij de zorgverzekering zijn er op internet platforms te vinden die je helpen op je vergelijkingstocht. Duidelijkheid over je energierekening is wat alle Nederlanders wel willen. Zeker als de energieprijzen sterk dalen kan het lonend zijn om je huidige energieleverancier te vergelijken met andere. Zelfs inclusief betaling van de maximale overstapboete van € 125,- per energieproduct.
Overstappen kan trouwens op elk moment. Doe eens een vrijblijvende check van de energietarieven. Is overstappen niet nodig, dan heeft de check ook zin, want geruststelling is ook wat waard.
Besparen en vergroenen
Aan het betalen voor energie kan vrijwel niemand ontkomen, daarom is het wijs om te proberen die energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Besparen dus. Nederlanders blijken er Europees kampioen in te zijn. En op de wereldranglijst Opwekken Zonnestroom staan we inmiddels in de top 10. Volgens de Volkskrant is dat onder andere te danken aan het goedkoper worden van zonnepanelen en de ruimhartige subsidies.
Subsidies
Tegemoetkomingen voor wie in zijn eigen energie wil voorzien zijn er nog steeds. Bij de aanschaf van zonnepanelen kan de BTW worden teruggevraagd en wellicht dat de gemeente ook nog een bijdrage in de vorm van een zonne-energie-subsidie doet.
Let op
Het kabinet wil de btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 afschaffen. Daarentegen gaat de btw op zonnepanelen omlaag van 21% naar 0%. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
Maar het kan nog groener. Om de burger te stimuleren zijn leefomgeving te vergroenen zijn er gemeenten die subsidie verstrekken voor de aanleg van groene daken, geveltuinen, minder tegels in de tuin of het plaatsen van een regenton in combinatie met het afkoppelen van de regenpijp op het riool.
Vergroen: moet je doen!
Fotocredits:
-introfoto, Jonathan Sebastiao, op Unsplash.
-foto kat, Francesco Ungaro, op Unsplash.
Nog meer over duurzaamheid
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: