Vergoeding bij vertraagde vlucht – We gaan bijna weer op vakantie. Even weg van werk en rennen en vliegen, even Nederland laten voor wat is. Andere cultuur, andere natuur. Heerlijk; al betekent vakantie niet dat je je zorgen kan parkeren en ongemakken je pad mijden. Tegenslag kan al op de luchthaven beginnen. Het kan ontzettend vervelend zijn: je bent op tijd op de luchthaven, hebt ingecheckt en zit klaar om te vertrekken, maar dan krijg je te horen dat je vlucht vertraagd is. In zo’n situatie is het goed om te weten wat je rechten zijn en of je recht hebt op compensatie voor de vertraging. Hier zullen we bespreken wanneer je recht hebt op compensatie bij een vertraagde vlucht en wat je kan doen om deze te claimen.

Vergoeding bij vertraagde vlucht

Europese regelgeving

In Europa zijn er regels opgesteld om passagiers te beschermen bij vertraagde vluchten. De Europese Verordening 261/2004 bepaalt dat passagiers recht hebben op compensatie bij vertragingen, annuleringen en instapweigeringen. Deze regelgeving is van toepassing op alle vluchten binnen de Europese Unie en op vluchten vanuit de EU naar een bestemming buiten de EU, mits de luchtvaartmaatschappij een Europese luchtvaartmaatschappij is.

Wanneer heb je recht op compensatie?

Om in aanmerking te komen voor compensatie bij een vertraagde vlucht, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Allereerst moet de vertraging minimaal drie uur bedragen. Daarnaast moet de vlucht vertrekken vanuit een EU-land of moet de luchtvaartmaatschappij een Europese luchtvaartmaatschappij zijn. Tot slot moet de vertraging veroorzaakt zijn door de luchtvaartmaatschappij zelf, bijvoorbeeld door technische problemen of onvoldoende personeel.

De hoogte van de compensatie vlucht vertraging is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Voor vluchten tot 1500 kilometer bedraagt de compensatie €250, voor vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer is dit €400 en voor vluchten van meer dan 3500 kilometer is de compensatie €600.

Let op: er zijn uitzonderingen waarbij de compensatie kan worden verlaagd of zelfs volledig kan komen te vervallen, bijvoorbeeld bij overmachtsituaties zoals slecht weer of stakingen.

Vergoeding bij vertraagde vlucht: wat zijn je rechten?

Foto: Yousef Alfuhigi, op Unsplash.

Hoe kun je compensatie claimen?

Als je denkt recht te hebben op compensatie voor een vertraagde vlucht, dan kun je dit het beste direct bij de luchtvaartmaatschappij claimen. Vaak hebben luchtvaartmaatschappijen procedures en formulieren voor het indienen van een compensatieverzoek. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten meestuurt, zoals je boekingsbevestiging en eventuele correspondentie met de luchtvaartmaatschappij.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Xylella fastidiosa: vakantieplanten taboe

Mocht de luchtvaartmaatschappij niet reageren op je compensatieverzoek of je verzoek afwijzen, dan kun je hulp inschakelen van een gespecialiseerd bureau of jurist. Zij kunnen je helpen bij het indienen van een klacht bij de nationale luchtvaartautoriteit of zelfs bij de rechter. Het is belangrijk om te weten dat je tot twee jaar na de vertraagde vlucht de tijd hebt om compensatie te claimen, dus wacht hier niet te lang mee.

Fotocredits introfoto: Vidar Nordli-Mathisen, op Unsplash.