Gras maaien – Elektrische grasmaaiers zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn maaiers voor een heel groot gazon, voor een klein gazon en voor alle tussenliggende maten. Bij het kopen van een grasmaaier is het van belang om te bedenken hoe je het onderhoud van het gazon wilt doen. Als je het geen probleem vindt om elke week met de grasmaaier aan de slag te gaan is een elektrische grasmaaier die over het gazon moet worden geduwd een uitstekende oplossing. Maar als je van jezelf weet dat het daar niet van komt is het goed om te kijken naar een robot grasmaaier. Dat is een apparaat dat het gazon volledig automatisch op de ideale lengte houdt.

Aanschafkosten

Het grootste verschil tussen een robot grasmaaier en een gewone elektrische grasmaaier is de prijs. Voor een robot maaier voor een gazon van gemiddelde grootte moet een behoorlijk hoog bedrag worden neergeteld. Zo’n gazon kan ook met een relatief eenvoudige elektrische maaier worden gemaaid. Zo’n grasmaaier is veel goedkoper, want daar ben je een bedrag van circa honderd euro voor kwijt. Als het over grotere oppervlakken van gazons gaat neemt het verschil in prijs tussen beide principes af. Dat komt omdat een sterke elektrische maaier voor een groot gazon aanzienlijk meer kost dan een eenvoudige maaier voor een gemiddeld gazon.

Welke elektrische grasmaaier kopen?

Bij het kopen van een elektrische grasmaaier kun je je keus baseren op een aantal kenmerken. De afmeting van je gazon is een belangrijke factor. Voor een groot oppervlak heb je een sterke grasmaaier nodig, liefst met een grote maaibreedte. Het beste is om dan te kiezen voor een machine met voeding uit het lichtnet. Middelgrote en kleine gazons kunnen worden gemaaid met een wat lichter uitgevoerd apparaat. Vooral als je veel obstakels in je gazon hebt is een machine met een smalle maaibreedte handig, want die weegt weinig en is flexibel. Voor kleinere gazons kun je het beste een grasmaaier met een accu gebruiken.

robot grasmaaier

Een robot grasmaaier installeren

In principe kun je met een robot grasmaaier elk formaat gazon maaien, tot maximaal 5000 vierkante meter. Houd er rekening mee dat de aanschafprijs bij grote grasoppervlakken kan oplopen tot bijna € 3000. Het installeren van een robotmaaier is niet moeilijk. Eerst wordt er een maaipatroon in de robot geprogrammeerd. Daarna worden begrenzingsdraden langs alle randen van het gazon gespannen. Tenslotte moet er een oplaadstation worden geïnstalleerd. Daarna zal de robotmaaier beginnen met het maaien van het gras, zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Maken robotmaaiers grasvelden duurzamer?