Verticaal tuinieren – Tuinspecialist GARDENA introduceert NatureUp!, een stapelbaar systeem voor verticaal tuinieren. Ideaal voor iedereen met een balkon of terras. NatureUp! is geschikt om zowel een bloemenwand als een moestuin tegen een muur te creëren. Met het handige druppelsysteem van GARDENA en kraancomputer worden de planten automatisch voorzien van water.

Verticaal tuinieren

verticaal tuinieren

Plantenbakken

Het systeem bestaat uit plantenbakken van robuust en weersbestendig kunststof. Ze zijn er in verschillende vormen die je dankzij verbindingsstukken en clips op elkaar kunt stapelen. Zo bepaal je zelf hoe hoog je verticale tuin wordt. Door de verschillende vormen, waaronder hoekelementen, kun je met NatureUp! een muur van planten voorzien. Onderop leg je eerst de meegeleverde vloerplaat. Zet vervolgens de planten in de cups van 13 cm en begin met stapelen. Geïntegreerde afvoerkanalen zorgen dat overtollig (giet)water rechtstreeks wegvloeit naar de druppelbak van de vloerplaat. Dat voorkomt dat planten ‘verdrinken’ en tegelijkertijd blijven muur en vloer droog en schoon.

verticaal tuinieren

Watergeven

Wanneer je het Micro-Drip-Systeem van GARDENA en een kraancomputer gebruikt, hoef je zelf nooit meer water te geven. Het NatureUp!-systeem heeft speciale openingen waardoor je de dunne druppelbuizen leidt. Kijk voor meer informatie op www.gardena.nl.

Trend of toekomst?

Is de verticale tuin een voorbijgaande hype of is het blijvend? Gezien de vele voordelen en de toenemende bewustwording dat een groene leefomgeving goed voor ons is, lijkt er voor verticaal groen een mooie toekomst weggelegd.

Koken uit de muur

Een heel andere vorm van verticaal tuinieren is koken uit de muur. In slowfood restaurant en kookstudio Culinary Solutions uit Bielany Wrocławski (Polen) haalt chef Lukasz Terlikowski de kruiden uit eigen muur. Onlangs zijn in de Poolse kookstudio meerdere groene wandsystemen van het Nederlandse bedrijf Mobilane uit Leersum geïnstalleerd.

Geen genoeg middelen en toch behoefte aan een groene leefomgeving… Informeer eens of je tegen gunstige voorwaarden kan financieren. Investeren in je eigen groen, daar staan instanties zoals gemeenten en geldverstrekkers niet vreemd tegenover.