AALSMEER – VipRoses worden gekweekt in de kassen van de broers Sassen die het bedrijf van hun vader hebben overgenomen. Sinds 2003 heeft het bedrijf, naast de teelt van bijzondere rozen, zich ook gespecialiseerd in het glitteren en waxen van rozen. Deze bijzondere rozen zijn goed te gebruiken voor speciale evenementen. Vanuit deze werkzaamheden is de naam VipRoses ontstaan.

VipRoses

Door Florapodium
Aalsmeer

VipRoses
De VipRoses worden in de volksmond tuinrozen genoemd, omdat ze de bloeiwijze hebben zoals we die kennen van de Engelse tuinrozen. VipRoses zijn vooral bijzonder, omdat ze niet het hele jaar geteeld worden. Het productieseizoen van deze prachtige rozen ligt in de zomermaanden. Op deze manier kunnen de rozen zo natuurlijk mogelijk groeien.

 

Glitteren

In de winter richten de broers zich vooral op het bewerken van de rozen. Glitteren, waxen, de meest mooie creaties zijn mogelijk. Deze rozen zijn niet van eigen teelt. Voor het waxen van rozen koopt Sassen grote Avalanche-rozen bij een andere kweker.
 Viproses heeft een heel assortiment gewaxte rozen. Daarnaast maken ze speciale edities voor de jaarlijkse feestdagen.

VipRoses

De kweker en zijn product

Momenteel staan er meer dan 20 soorten rozen in bloei. De prachtigste soorten. En allemaal ruiken ze lekker. De één nog sterker dan de ander.
 De hoeveelheid verschillende rozen maakt de teelt bewerkelijk. Elke soort wordt namelijk in een ander stadium van rijpheid gesneden. Met een eigen snoeischaar om te voorkomen dat rozen ziek worden van de sappen van andere rozen.

VipRoses

 

Rijper

Consumenten wensen graag bloemen die nog zo veel mogelijk in de knop zitten. Maar wat men vaak niet weet, is dat een roos veel langer mooi blijft op de vaas als deze juist wat rijper gesneden wordt.
 De roos krijgt dan langer haar voedingsstoffen en kracht direct van de plant. Dit stukje extra voeding kan niet gerealiseerd worden vanuit een vaas met water en de door de consument toegevoegde voeding.
 Als de bloem iets rijper gesneden wordt, hoeft deze op de vaas alleen nog maar te ‘shinen’.
VipRoses

Exclusief en bijzonder

De broers zijn zeer selectief met het uitzoeken van hun soorten. Zij verkrijgen hun variëteiten van zo’n vijf verschillende veredelaars. Als zij een soort met zorg en strenge selectie hebben uitgezocht voor hun teelt, willen de broers ook het alleenrecht. Dit houdt deze prachtige rozen dan ook exclusief en bijzonder.

 

 

De teelt

De rozen worden geteeld op een substraat en krijgen 50% meer water dan nodig is. Al het water dat de plantjes niet kunnen verwerken, wordt via een gesloten systeem naar een watertank gebracht. Hier wordt het water ontsmet, door het op 90 graden Celsius te verhitten, waarna het wordt bijgevuld met nieuw water en meststoffen.
In de ochtend helpen lampen de rozen nog even mee, totdat het licht van buiten goed genoeg is. De bestrijding gaat biologisch. “We bestrijden beestjes met beestjes”, laat een van de broers weten.

VipRoses

 

 

Verzorging

Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw bos rozen?
– Gebruik een hele schone vaas met koud water en snijbloemenvoedsel.
– Haal alle onderste bladeren van de stelen af, zodat er niks in het water valt en snij de roos goed schuin af.