Gouden eeuw – Het Keukenhof thema voor 2016 is De Gouden Eeuw, de periode waarin Holland rijk werd door de wereldwijde handel. Hoogtepunt in het themajaar vormt het bloemenmozaïek naast het Oranje Nassau Paviljoen.

Gouden Eeuw op Keukenhof

Delfst Blauw

Dit mozaïek toont een Delfts Blauw tegel waarin de handel over zee en rijke Amsterdamse grachtenpanden zijn afgebeeld. Het mozaïek heeft een afmeting van 250m2. Er zijn 100.000 bloembollen gebruikt: tulp, muscari en krokus.

keukenhof_molen    keukenhof_park

De Gouden Eeuw vormt naast het bloemenmozaïek een inspiratie voor de vele bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen. Nieuw in 2016 zijn een inspiratietuin en een Delfts Blauw-tuin.

Keukenhof opent op 24 maart en is te bezoeken tot en met 16 mei.
Dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. De kassa sluit om 18.00 uur.

Keukenhof 2019 in cijfers

Koningin Jacoba

Jacoba van Beieren, grondlegster Keukenhof,  leefde een onstuimig leven. Was het lot haar gunstiger gezind geweest, dan was zij niet alleen Gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen geweest, maar ook koningin van Frankrijk of Engeland. Op haar veertiende werd zij uitgehuwelijkt aan de Franse kroonprins Jan van Touraine die twee jaar later overleed en Jacoba achterliet als weduwe. In 1423 trad zij in het huwelijk met de zoon van koning Hendrik IV van Engeland, een huwelijk dat in 1426 werd ontbonden.

Keukenhof

Het enige land waarvan Jacoba van Beieren, zij het na haar dood, koningin van is geworden, is het lentepark Keukenhof. Bij elke opening van een nieuw seizoen is zij het stralende middelpunt tussen de bollen die haar wereldberoemd hebben gemaakt.

Recente geschiedenis

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2023 vindt de 74e editie plaats. In de afgelopen 73 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.