AALSMEER – Narcissus Precocious, in de schijnwerpers deze week. Een witte, grootbloemige Narcis met een vulling die gefranjerd is. Een erg veelzijdige bloem die met zijn witte en roze bladeren er heel anders uitziet dan de bekende gele Narcis.
De Narcis is een bolgewas dat in het voorjaar bloeit na een koude rustperiode. De naam Narcis stamt af van een Griekse mythe over Narcissus, de knappe jonge jager die verliefd werd op zijn spiegelbeeld. Maar elke keer als hij zijn spiegelbeeld wilde omarmen en naar het water reikte, was het weer weg. Hij at niet meer en dronk niet en stierf van verdriet. Ons nalatend een gele bloem met zijn naam.

Narcissus Precocious

Narcissus Precocious

Door Florapodium
Aalsmeer

De mythe is wereldberoemd en van de Narcis zijn inmiddels vele variëteiten geteeld. En altijd kijkt het bloemetje van de narcis kijkt omlaag.

 

 

Verzorging

• Bij het afsnijden van een narcis komt er slijm uit de steel. Dit slijm zorgt ervoor dat er geen andere bloemen bij Narcissen in een vaas kunnen. De enige bloem die hier tegen kan is de Hyacint. Het slijm kan namelijk de sapstroom van andere bloemen blokkeren.
• Zorg voor een schone vaas en vul deze met koud water.
• Het kan geen kwaad als het blad in het water komt.
• Snij de narcis wel nog even schuin af. Zet ze in het water en geniet van een stralend voorjaarsboeket!

De kweker en zijn product

W.F. Leenen is een echt familiebedrijf gerund door de broers Dirk en Jaco. Zij hebben het bedrijf, dat is opgericht door hun grootvader, overgenomen van hun vader Jaap die op 71e jarige leeftijd nog iedere dag op het bedrijf werkt.

Narcissus Precocious

 

20 soorten

Per jaar worden er door Leenen 30 miljoen droge bollen verhandeld. Daarnaast worden er 3 miljoen bollen opgekweekt tot Narcis in 14 verschillende soorten. Volgend jaar willen ze dit assortiment vergroten naar 20 soorten Narcissen.
Het veredelen van alle soorten doet het bedrijf zelf. Het veredelen van een Narcis duurt ongeveer 25 jaar. Zoveel tijd kost het om vanuit een zaadje een bol te kweken die bloeit én van goede kwaliteit is. Per jaar komen er daarom maar ongeveer 2 nieuwe soorten Narcissen op de markt. Voor het bedrijf staat kwaliteit boven kwantiteit, waardoor er vaak maar hele kleine hoeveelheden van een soort worden geteeld.

 

Narcissus Precocious

 

Geteeld op schelpen

Waar Narcissen eerst in de grond werden geteeld, worden ze nu geteeld op schelpen. Een mengsel van schelpen noemen ze in de plantenteelt een substraat, wat betekent dat de wortels van de kiemen zich makkelijker verankeren. W.F. Leenen is de eerste kweker die de bloemen op deze manier groot brengt. Deze manier van telen is schoon, omdat er geen grond aan de stengels blijft zitten en de grond hoeft niet gedesinfecteerd te worden.
Daarnaast kunnen ze door het gebruik van schelpen op lagere temperaturen broeien. Een bijkomend voordeel is dat het beter is voor de natuur, omdat bijna al het afval gerecycled kan worden.

De Narcissus Precocious is een van de producten die niet door het bedrijf zelf veredeld is. Vader Jaap heeft de bol gekregen bij een partij die hij waarschijnlijk al in de jaren 50 kocht.

W.F. Leenen levert ook narcissen aan het Thaise koningshuis. Lees hier een eerder bericht dat op GroenVandaag is gepubliceerd.