Personenalarmen – We vinden vrijwel allemaal dat de veiligheid van iedereen ten aller tijden voorop moet staan. De ene persoon is makkelijker in zichzelf veilig houden als de andere persoon, dit kan komen doordat de ene persoon bijvoorbeeld wel een mankement heeft en de andere niet. Om jezelf alsnog veilig te voelen en hulp in te schakelen wanneer dat nodig is, zijn er personenalarmen. Hieronder gaan we dieper in op wat personenalarmen zijn en bespreken we ook waarom deze zo belangrijk zijn in onze huidige samenleving.

Waarom personenalarmen zo belangrijk zijn

Functie van een personenalarm

Een personenalarm is in principe een heel simpel apparaatje die er voor zorgt dat als je de knop hiervan indrukt, je een alarm afgeeft. Dit alarm wordt dan vervolgens gestuurd naar een hulpdienst of een contactpersoon die je van te voren heb ingesteld bij het apparaatje. Je hebt hele simpele versies van deze alarmen, hiervoor moet je echt specifiek zelf de knop indrukken, maar je hebt ook geavanceerdere versies. Deze versies kunnen namelijk detecteren wanneer je bijvoorbeeld valt, en dan uit zichzelf een alarmsignaal versturen. Kijk eens bij Firecom voor de opties.

Waarom personenalarmen zo belangrijk zijn

Snel hulp verlenen is in sommige gevallen een levenszaak.
Foto: Sum+It, op Pexels.

Voordelen

Gevoel van rust

Het is niet alleen fijn voor de persoon in kwestie die het apparaat heeft, maar ook voor de dierbare mensen om hem of haar heen. Het geeft toch een gevoel van rust, omdat je weet dat diegene om hulp kan roepen wanneer het nodig is. Hierdoor kunnen de personen die in het bezit zijn van zo’n apparaat ook een stuk afhankelijker leven en hoeven ze niet continu in de gaten gehouden te worden. Dit apparaat verzend super snel de informatie, wat heel erg belangrijk is, in sommige situaties is het slechts een kwestie van minuten, of zelfs seconden, voordat hulp te laat kan zijn. Een berichtje sturen duurt een stuk langer als een knopje indrukken van een personenalarm.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect waarbij iedereen het er wel over eens is; veiligheid is nou eenmaal het belangrijkste. Maar niet iedereen kan zich zo makkelijk veilig houden, als je ouder wordt of als je iets mankeert kan het een stuk lastiger zijn. Om toch zelfstandig te blijven leven en jezelf veilig te houden, heb je een personenalarm. Hierdoor kun je door middel van één druk op de knop een noodsignaal naar de hulpdiensten of een contactpersoon versturen. Zo’n alarmsysteem geeft niet alleen rust voor de persoon in kwestie die het apparaat in bezit heeft, maar ook de dierbaren om hem of haar heen.

LEESTIP: Een flexwoning kan het zelfstandig wonen verlengen. Lees dit artikel op GroenVandaag: Flexwoningen en duurzaam wonen

Fotocredits introfoto: Claudia Love, op Unsplash