Spouwmuur isolatie – Een goed geïsoleerde woning is tegenwoordig erg belangrijk. Niet alleen draagt het bij aan een comfortabel binnenklimaat, maar het kan ook aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Een van de meest effectieve vormen van isolatie is spouwmuurisolatie. Maar wat houdt spouwmuurisolatie precies in? In dit artikel zullen we de betekenis, voordelen en het proces van spouwmuurisolatie nader bekijken.
Spouwmuur isolatie
Wat is spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie houdt in dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Deze ruimte, ook wel de spouw genoemd, is vaak enkele centimeters breed. Door deze ruimte op te vullen met isolatiemateriaal, wordt warmteverlies door de muren aanzienlijk verminderd.
Foto: Micheile Henderson, op Unsplash.
Voordelen van spouwmuur isolatie
1. Energiebesparing
Spouwmuurisolatie kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen. Het isolatiemateriaal in de spouwmuur zorgt ervoor dat warmte niet via de muren verloren gaat, waardoor er minder energie nodig is om de woning te verwarmen. Dit resulteert in een lagere energierekening.
2. Comfortabel binnenklimaat
Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Doordat er geen warmteverlies via de muren plaatsvindt, blijft de temperatuur in huis constant en wordt tocht voorkomen. Hierdoor is het in de winter lekker warm en in de zomer aangenaam koel.
3. Geluidsisolatie
Naast het isoleren van warmte, kan spouwmuurisolatie ook geluidsisolerend werken. Het isolatiemateriaal in de spouwmuur absorbeert geluidstrillingen, waardoor geluid van buitenaf minder goed doordringt in de woning. Dit draagt bij aan een rustige leefomgeving.
4. Verhoogde waarde van de woning
Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijk voor potentiële kopers. Spouwmuurisolatie kan de waarde van een woning verhogen, omdat het een belangrijke factor is in het energielabel van een woning.
Het proces van spouwmuur isolatie
1. Inspectie
Voordat de spouwmuurisolatie kan plaatsvinden, wordt er eerst een inspectie uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken of de spouwmuur geschikt is voor isolatie en of er eventuele gebreken zijn die eerst verholpen moeten worden.
2. Voorbereiding
Voorafgaand aan de isolatie worden er enkele voorbereidingen getroffen. Dit kan onder andere het boren van kleine gaten in de voegen van de buitenmuur zijn, om het isolatiemateriaal in de spouwmuur te kunnen injecteren.
3. Injectie van isolatiemateriaal
Het isolatiemateriaal wordt vervolgens onder druk in de spouwmuur geïnjecteerd. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van speciale apparatuur gebeuren. Het isolatiemateriaal verspreidt zich gelijkmatig door de spouwmuur en vormt zo een continue isolatielaag.
4. Afwerking
Na het injecteren van het isolatiemateriaal worden de boorgaten netjes gedicht. Dit gebeurt vaak met een kleur- en structuurmatchende mortel, zodat de gerepareerde gevel er weer als nieuw uitziet.
Lees ook deze tips over het verduurzamen van je huis.
Fotocredits introfoto: Mick Haupt, op Unsplash.
Nog meer over isolatie
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Drieslag met ecologische vlasisolatie
Begin met dakisolatie, dat scheelt
Voordelen van kunststof kozijnen duurzaamheid
Met dakisolatie bespaar je geld en verbeter je je wooncomfort