Huis verduurzamen – Als je aan duurzaamheid denkt, denk je misschien aan het verminderen van plastic gebruik en het scheiden van afval. Maar wist je dat je ook je huis zelf kan verduurzamen? Het verduurzamen van je huis zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar is ook nog eens goed voor het milieu. In deze blog vertellen we je hoe je jouw huis kunt verduurzamen! 4 aandachtspunten.

Huis verduurzamen

Zo kun je je huis verduurzamen

Foto: Chuttersnap, op Unsplash.

1- Begin bij de basis: isolatie

De basis van een duurzaam huis is goede isolatie. Hiermee houd je de warmte binnen en de kou buiten. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, bijvoorbeeld door middel van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Voor dat laatste is het inschakelen van een dakdekker een slimme keuze. Een dakdekker kan je adviseren over de juiste isolatiematerialen en zorgen voor een vakkundige plaatsing.

2- Kies voor duurzame energie

Naast isolatie kun je ook kiezen voor duurzame energie. Zonnepanelen zijn hierbij de meest voor de hand liggende optie. Hiermee wek je zelf energie op, wat goed is voor het milieu én je portemonnee. Laat de panelen installeren door een professionele installateur. Deze kan je adviseren over het aantal panelen dat je nodig hebt en zorgt voor een vakkundige plaatsing op je dak.

3- Een bijzonder idee: een groen dak

Een groen dak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de uitstraling van je huis. Een groen dak zorgt voor verkoeling in de zomer en isolatie in de winter. Bovendien trekt het groen op je dak insecten en vogels aan, wat goed is voor de biodiversiteit. Het is niet voor iedereen, maar het kan een duurzame en mooie toevoeging zijn aan je huis! Een groene muur kan trouwens ook.

4- Kleine aanpassingen maken het verschil

Tot slot kun je ook door kleine aanpassingen je huis verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van gloeilampen door ledlampen, het plaatsen van tochtstrips bij ramen en deuren en het installeren van een slimme thermostaat. Dit soort aanpassingen zijn vaak makkelijk zelf uit te voeren en zorgen voor een snelle besparing op je energierekening.

Je huis verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door te beginnen bij goede isolatie en te kiezen voor duurzame energie, kun je al een groot verschil maken. Zelfs een groen dak kan een goede verduurzaming zijn. Door kleine aanpassingen kun je de duurzaamheid van je huis nog verder vergroten. Schakel voor vakkundig advies en uitvoering een professionele dakdekker in. Samen maken we onze woningen duurzamer!

En wist je dat je ook je tuin kan verduurzamen!

Fotocredits introfoto: Guillaume de Germanian, op Unsplash