Over energielabels – Energielabels nemen bij woningen en kantoren en de verkoop of aankoop daarvan een steeds prominentere rol in. Ook zie je ze op steeds meer huishoudelijke apparaten staan. Energielabels zeggen natuurlijk iets over de energiezuinigheid, dat is je ongetwijfeld bekend. Maar de wereld van energielabels is een stuk complexer dan dat. Wat is in 2024 belangrijk om te weten over deze labels? In dit artikel geven wij je een praktische informatie, zodat je daarvan op de hoogte bent.

Over energielabels

Fotocredits introfoto: MVOpro, Yip, op Pixabay.

Je energielabel verhogen

Je weet ongetwijfeld dat een energielabel tegenwoordig verschillende niveaus heeft. Het laatste niveau is G en het hoogste niveau is A en dan met meerdere +’en erachter. Veel mensen vragen zich terecht af hoe ze het energielabel kunnen verhogen. Dit kan op verschillende manieren. In de eerste plaats moeten de fundamenten op orde zijn en dat betekent dat je veel aandacht, tijd en geld moet besteden aan de isolatie van je woning. En dit kan veel verschillende soorten werkzaamheden behelzen.

Isolatie

Denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, bodemisolatie en ga zo maar verder. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om veel aandacht aan de gevel te besteden. Wanneer je deze goed onderhoudt, dan lever je daar namelijk een mooi visitekaartje mee af. De gevel reinigen kun je het beste door professionals laten doen, zodat je niet te maken krijgt met beschadigingen.

Wat je moet weten over energielabels

Foto: RoadLight, 政徳 吉田, op Pixabay.

De wettelijke verplichtingen

Vroeger waren labels voor energie nog enigszins vrijblijvend, maar in 2024 is dat niet meer het geval. Tegenwoordig ben je namelijk verplicht om een zo’n label te verstrekken wanneer je een woning gaat verkopen, verhuren of laat opleveren. Echter, op elke regel zijn natuurlijk ook weer uitzonderingen. Een energielabel is bijvoorbeeld niet verplicht voor kleine vrijstaande gebouwen met een oppervlakte onder de 50m2, gebouwen voor religieuze activiteiten en panden die zijn bedoeld voor opslag of bewerking. In deze lijst vind je nog meer uitzonderingen.

Als je wettelijk verplicht bent om een energielabel te verstrekken, dan doe je er ook goed aan om je daaraan te houden. De ILT houdt namelijk controles en onderzoekt of er wel of niet een label is verstrekt. En de consequenties zijn lang niet altijd mals. Je kunt namelijk een boete van €515 krijgen als je een woning verkoopt of oplevert zonder energielabel.

Hogere hypotheek

Maar de labels brengen ook voordelen met zich mee. Wanneer je namelijk in 2024 een huis koopt, dan heeft het energielabel impact op het hypotheekbedrag dat je kan lenen. Dit komt doordat mensen over het algemeen maandelijks meer overhouden wanneer de energiekosten laag zijn en blijven. En het tegendeel is ook het geval: met een lager label wordt de leencapaciteit juist minder.

Conclusie

Energielabels spelen een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij en dat is ook wel logisch met de huidige klimaatproblematieken in het achterhoofd. Hopelijk heeft dit artikel je van voldoende kennis voorzien.

Zie ook: https://www.energielabel.nl/