Duurzaam bamboe – Is bamboe de alleskunner als het aankomt op duurzaamheid? Het heeft er alle schijn van. Met bamboe kun je de meest uiteenlopende producten maken. Bamboe is hot en dat is niet zonder reden, het kan hout en plastic vervangen en het groeit als kool.

Duurzaam bamboe

Bamboe groeit in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De reuzenbamboe is de hoogst reikende en haalt wel 50 meter. Madake bamboe (Phyllostachys bambusoides) en Moso bamboe (Phyllostachys edulis) worden beschouwd als de snelst groeiende bamboesoorten ter wereld. Volgens het Guinness World Records groeit de snelstgroeiende bamboesoort wel 91 cm per dag. Een bamboeplant kan, afhankelijk van zijn soort, 120 jaar oud worden.

Tandenborstels en ondergoed

Bamboe producten kun je in allerlei verschijningsvormen tegen komen. Van vloeren tot tandenborstels, van dekbedden en ondergoed tot bikini’s. Zelfs medicijnen, de plant beschikt over unieke bacteriële eigenschappen. “Een mens wordt geboren in een bamboe wieg en wordt begraven in een bamboe kist, alles daartussen is mogelijk met bamboe!”, zegt men in Azië.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Bamboo Garden

Op de Floriade van dit jaar pakte China flink uit met een Bamboo Garden, vooral om te laten zien dat de plant een belangrijke leverancier is van duurzame grondstoffen die we in een duurzame wereld zo hard nodig hebben. In huis en tuin wordt bamboe al langer toegepast. Meubilair en tuinafscheidingen van bamboe zijn populair, de laatste jaren komen daar de vloeren bij, omdat die behalve mooi ook zeer sterk zijn.
Maar ook als plant is bamboe een verrijking voor de tuin. Zeker de soorten die niet woekeren. De zodevormende bamboe, voornamelijk vertegenwoordigd door het geslacht Fargesia, woekert niet of nauwelijks. Ze zijn alle wintergroen en kunnen goed tegen schaduw en wind.

Opslag CO2

Bamboe is naast bomen en de oceaan een ideale opslagplaats voor CO2 en CO2-compensatie. Onderhoudskosten zijn relatief laag en een bamboeplant maakt zelf nieuwe scheuten aan. Het is een zeer duurzame oplossing om je ecologische voetafdruk op deze manier te compenseren, zoals gebeurt in Bamboo Village Uganda.
Bamboo Village Uganda is opgericht met het doel om zowel armoede als klimaatverandering te bestrijden. Door het planten en laten groeien van bamboe wordt CO2 geabsorbeerd, waardoor er minder koolstofdioxide in de atmosfeer terecht komt. Zo wordt de opwarming van de aarde tegengegaan. De bamboeplantage is een directe bron van werkgelegenheid, omdat er verschillende producten van de plant worden gemaakt.

Fotocredits, introfoto: Nam Hoang, op Unsplash.