Waterhyacint. Het warme weer kan voor algvorming zorgen in de tuinvijver. Meest natuurlijke manier om dit te voorkomen is het gebruik van drijfplanten. Een van de meest decoratieve en daardoor geliefde drijfplanten is de waterhyacint, met zijn drijvende rozetten en rechtopstaande bladeren.
Waterhyacint
Het oorspronkelijke artikel van 15 juli 2015 volgt direct hierna.
Eichhornia crassipes
De lilakleurige bloemen van Eichhornia crassipes, of waterhyacint, lijken op de bloemen van een hyacint maar daarbij houdt ook iedere gelijkenis op. Deze drijvende waterplant bloeit in de periode juni-juli. Eichhornia crassipes is afkomstig uit Zuid-Amerika waar de plant hele delen van watergangen in het Amazonegebied kan bedekken als een groene deken. De bladvoet van de waterplant is opgezwollen tot een sponsachtig kussen waardoor het veel drijfvermogen heeft gekregen.Aan het einde van het seizoen sterft Eichhornia crassipes af want Eichhornia crassipes is niet winterhard. Bron: Appeltern
Zuiver water
Behalve mooi is de waterplant ook nuttig. De plant zuivert het water en biedt schaduw aan het vijverleven waardoor algvorming wordt tegen gegaan. Omdat de plant Co2 uit de lucht haalt en niet uit het water wordt bovendien de groei van zuurstofplanten bevordert en zo een natuurlijk evenwicht en helder water. En zoals alle drijfplanten biedt de plant schuilmogelijkheden voor vissen en salamanders. De drijfplant is niet winterhard.
Fotocredit: wikimedia. Jim Conrad
Zwanenbloem
Ook mooi is de zwanenbloem.Met deze sierlijke moerasplant brengt u eenvoudig hoogte aan in de watertuin. De plant kan het best in een vijvermand worden geplaatst, zodat de groei beperkt blijft en met behoud van de mogelijkheid van verplaatsen.
De zwanenbloem is in Nederland en België een inheemse waterplant, maar zijn verspreidingsgebied is veel groter.
Waterplant als kamerplant
De waterhyacint kan ook als kamerplant gebruikt worden. Zorg wel voor veel en langdurig licht.
Waarschuwing
Wat betreft de waterhyacint, geldt er vanaf 3 augustus 2016 een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van deze soort invasieve exoot.[4]
Bron Wiki: … Elke bladvoet is verdikt tot een met lucht gevulde sponsachtige bol. Daardoor heeft de waterhyacint een groot drijfvermogen. De planten vermeerderen zowel door wortelstokken waaraan nieuwe planten gaan groeien, als door zaad. Zo kan de waterhyacint voortwoekeren tot een ware plaag. Daarbij verstikt de invasieve soort alle andere waterplanten en raken hele rivieren verstopt. De teelt van de waterhyacint is dan ook verboden in veel landen met een warm klimaat.
Bovenstaand artikel Waterhyacint decoratief en nuttig, gepubliceerd op 5 juli 2015, is geactualiseerd, n.a.v. de Europese verordening van 13 juli 2016. De datum waarop Europese Commissie heeft besloten, dat de waterhyacint per 3 augustus 2016 in de Europese Unie een verboden plant is.
Water in de tuin
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
3 vijvertips voor de maand augustus