Tuininrichting – Laten je groene vingers en je creativiteit jou af en toe in de steek? Het kan zijn dat je een prachtig tuinoppervlak hebt, maar niet precies weet hoe je deze ruimte moet inrichten. Of welke planten en bloemen je het beste kunt planten. Wees niet getreurd, want ook jij kan jouw tuin omtoveren tot groene oase. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar handige tips. Door rekening te houden met de ligging van je tuin, de grootte, de juiste materialen van HomingXL én je persoonlijke wensen en voorkeuren, kun jij van jouw tuin een plek maken waar je met veel plezier tijd doorbrengt.

Tuininrichting

Welke planten passen bij je tuininrichting?

Foto: Hans, op Pixabay.

Grote of kleine tuin

Ook het formaat van je tuin is belangrijk voor de inrichting. Heb je een kleinere tuin, dan wil je deze misschien niet helemaal volplanten met verschillende soorten bloemen en planten. In plaats daarvan kan het weer een leuk idee zijn om verticaal te tuinieren. Dat wil zeggen dat je planten laat groeien tegen de schutting of een muur. Dit kan met de klimop plant, maar natuurlijk ook door middel van hangpotten. In een grotere tuin kan het mooi zijn om met borders te werken om zo de ruimte overzichtelijk en netjes te houden. Je kunt het combineren met een terras van hardhouten vlonderplanken, voor een stijlvol en uniek effect. Maar ook een mooi gazon of tegels kunnen een geweldige toevoeging zijn.

De ligging van de tuin

Ligt je tuin op het zonnige zuiden of heeft deze juist veel schaduwplekken? De ligging van je tuin is ontzettend bepalend voor de mogelijkheden in planten. Als je tuin op het zuiden ligt, kun je kiezen voor planten die van volle zon houden. Denk aan zonnebloemen, lavendel en siergras. Deze planten hebben voldoende zonlicht nodig om goed te groeien en te bloeien. In een tuin op het noorden kun je weer denken aan planten die het goed doen in de schaduw of gedeeltelijke schaduw, zoals sierlijke varens. Die kunnen heel goed groeien bij weinig zonlicht.

Welke planten passen bij je tuininrichting?

Foto: Ray Fragapane, op Unsplash.

Tuinomheining

Wil je graag dat je tuin een natuurlijke omheining heeft? Dan kun je kiezen voor een mooie groene haag, een aantal bomen of hogere planten plaatsen. Op die manier creëer je een scheidingswand tussen jouw tuin en die van de buren. En omring je jezelf met nog meer groen. Maar ook een deel van je tuin afzetten met mooie bloemen en planten zoals hortensia’s kunnen een geweldige toevoeging zijn. Zo kun je beschutte plekjes creëren waar je lekker rustig kunt zitten en genieten van de natuur.

Kortom, door de juiste keuzes in planten te maken, kun je een geweldige groene oase creëren waarin jij volledig tot rust komt. Houd bij tuininrichting rekening met de grootte van je tuin en met de ligging, om zo te bepalen welke planten het beste werken voor jouw tuin. Zorg ook altijd dat je goed op de hoogte bent van het vereiste onderhoud, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een prachtige tuin. Veel succes!

Fotocredits introfoto: Erda Estremera, op Unsplash.