Populaire bomen – De tuin is een prachtige plek om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de natuur. Als je op zoek bent naar de perfecte bomen en planten om je tuin op te fleuren, dan zijn er een aantal populaire keuzes waar je rekening mee kunt houden. Of je nu een beginnende tuinier bent of al ervaring hebt, er is altijd groen dat bij jouw smaak en stijl past.

Populaire bomen

statige leibomen

Leibomen.

Leibomen

Een van de meest populaire planten voor in de tuin zijn leibomen. Deze bomen zijn niet alleen mooi, maar ze bieden ook privacy en kunnen dienen als natuurlijke schutting. Leibomen worden gekenmerkt door hun platte vorm, waarbij de takken horizontaal aan een rek worden geleid. Dit zorgt voor een indrukwekkend effect in je tuin. Er zijn verschillende soorten leibomen om uit te kiezen, zoals de leilinde, leiplataan en de leibeuk. Elk van deze bomen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en groeipatronen. Je kunt ze gebruiken om een mooie groene wand te creëren of om een specifiek gedeelte van je tuin af te schermen.

Olijfbomen

Een andere populaire keuze voor in de tuin is de olijfboom. Olijfbomen worden al eeuwenlang gekweekt en worden gewaardeerd om hun prachtige zilvergroene bladeren en hun symbolische betekenis. Naast hun esthetische waarde hebben olijfbomen ook praktische voordelen. Ze zijn winterhard en droogtetolerant, waardoor ze ideaal zijn voor tuinen met een mediterraan klimaat. Olijfbomen gedijen het beste in de volle zon en hebben goed doorlatende grond nodig. Ze kunnen een ware eyecatcher zijn in je tuin, of je ze nu in een pot plaatst of direct in de grond.

magical hortensia

Hortensia.

Populaire planten

Leibomen en olijfbomen zijn slechts twee voorbeelden van populaire planten voor in de tuin. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties om uit te kiezen, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en de specifieke kenmerken van je tuin. Andere populaire planten zijn bijvoorbeeld lavendel, hortensia’s, rozen en vaste planten zoals de hosta en de sedum. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften van de planten, zoals de hoeveelheid zonlicht die ze nodig hebben, de bodemgesteldheid en de hoeveelheid water die ze nodig hebben.

Bodem

Het kiezen van de juiste vaste planten voor je tuin is een belangrijke beslissing. Het kan helpen om te kijken naar de kenmerken van je tuin, zoals de grootte, de blootstelling aan de zon en de bodemgesteldheid. Het is ook handig om te kijken naar de zorgvereisten van de planten en of ze passen bij jouw tuinstijl. Door aandacht te besteden aan deze factoren en door te experimenteren met verschillende planten, kun je een prachtige tuin realiseren waar je jarenlang in zal kunnen genieten.

Fotocredits introfoto: Olijfboom, Chris Barbalis, op Unsplash.

Nom meer over vaste planten in de tuin

Let bij het kopen van vaste planten vooral op de grondsoort. Heb je een tuin op zand-, klei- of veengrond, kijk dan of de gewenste plant ook geschikt is voor jouw tuin. Zie ook deze artikelen op GroenVandaag om je op weg te helpen:

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

10 planten die het goed doen op kleigrond
10 planten die het goed doen op veengrond
10 planten die het goed doen op zandgrond
Vaste planten, wat zijn dat?
Top 10 van vaste schaduwplanten