Bodemleven – Een gezonde bodem is essentieel voor alles wat leeft. Ook voor ons, mensen. Toch gaan we onzorgvuldig met onze bodem om. Wetenschappers verbonden aan Universiteit Wageningen zijn daarom een project gestart om meer aandacht en begrip te vragen voor de grond waarop wij leven. Burgers kunnen het project door middel van een donatie ondersteunen.

Bodemleven

Oproep

Maak het mysterieuze bodemleven zichtbaar

We staan niet vaak stil bij de grond onder onze voeten. Laat staan bij de diversiteit aan dieren, planten, schimmels en microben die in de bodem leven. Toch zijn we er enorm van afhankelijk en is het van belang dat we goed met de bodem omgaan. Er gebeurt heel veel meer in de bodem dan we denken. Vooral als het een gezonde bodem is. Het zijn juist de talrijke activiteiten van bodemorganismen die voor het goed functioneren van de bodem zorgen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Bewustzijn en onderwijs

Bodemorganismen zijn lichtschuw en leiden een verborgen leven onder de grond, bovendien zijn ze vaak klein en bewegen ze traag. Dit maakt het moeilijk om aan studenten en het brede publiek te tonen hoe het bodemleven door hun activiteiten voor ons essentiële functies vervult.

Met dit project wil onderzoekster Gerlinde De Deyn en collega’s Ingrid Lubbers en Jan-Willem van Groenigen samen met kunstenaar en fotograaf Wim van Egmond het bodemleven in actie tonen. Om dit mogelijk te maken moet een opstelling worden gebouwd waarin flitsfoto’s van een onbelicht bodemprofiel gemaakt kunnen worden, terwijl de bovengrondse delen van planten genoeg licht ontvangen om te kunnen groeien.

Time-lapse opnames maken de activiteit van bodemorganismen, inclusief groeiende plantenwortels zichtbaar. De versnelde weergave in combinatie van een sterke vergroting zorgt er voor dat we zelfs individuele micro-organismen waar kunnen nemen. Voor een film van 2 minuten zijn 3.000 foto’s in hoge resolutie nodig.

De film zal worden gebruikt bij onderwijs, wetenschappelijke presentaties en bij voorlichtingsactiviteiten om het bewustzijn over het bodemleven te vergroten. “We verwachten dat de opnamen wereldwijd zullen worden bekeken, net als onze eerdere film ‘Bioturbation: worms at work”, zeggen de onderzoekers.

Zie ook: Department of Soil Quality, Wageningen University en Research.