Kerstspektakel – Stoeterij Green-Woods Stud organiseert in Wassenaar een geweldig winter- en kerstspektakel. In prachtige met kerstversiering verfraaide rijtuigen met een zware trekpaarden met bellentuig -jingle bells- wordt een vrolijke rit gemaakt met aan het slot een gezellig samenzijn in de Jachtzaal en Tuigenzaal van In ’t Groene Hout in Wassenaar.

Kerstspektakel

winter- en kerstspektakel

Zalen vol sfeer

De zalen zijn sfeervol versierd met een grote hoeveelheid kerstbomen. In en om dit feeërieke Kerstbos zingen de GreenWoods Jolly WinterWonderLand Christmas Festival Singers elke dag hun programma “An American Christmas”. Er zijn er goodies, zoals warme kruidenwijn en Duitse Lebkuchen bij een knapperend houtvuur op de Stoeterij. Er zijn kerstdiorama’s met muziek. Miniatuurdorpjes en “fairs” in sneeuwlandschappen. Een waar kerstspektakel.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Midwinterhoorn

Op sommige dagen wordt de mystieke Midwinterhoorn geblazen. Alleen in het midwinterseizoen -vanaf de Advent tot Driekoningen- is het, volgens tradities die teruggaan tot de Germaanse joelfeesten, toegestaan het eeuwenoude, sonore, klagelijke en mistroostige geluid te laten horen van de midwinterhoorn.
De hoorn wordt geblazen om de midwinter, de zonnewende, te vieren en om de boze geesten, de “witte wieven”, de tovenaars, spoken en “Derk de Beer”, een geest op een everzwijn, te verjagen.

Winter met Wodan en Holda

Wodan, de Germaanse oppergod, rijdt in deze tijd zijn “Wilde Jacht” door de lucht met zijn leger van de “Andere Wereld”, de voorouders en jachthonden. Hij jaagt op de wolf Fenrir die de zon zou opslokken waardoor het donker zou blijven. Vandaar wordt ook wel gesproken over de “Wolfstijd”. Ook de godin Holda, Vrouw Holle, was er bij, die de levenden beschermde en doden toedekte. De “kruier moest het joelrad weer in beweging zetten”, de zon doen herrijzen en de natuur herleven. Het wagenwiel met brandend stro, het mytische vuurwiel, moest rollen om de mensen gerust te stellen.

winter- en kerstspektakel

Trivia

-In de oorlog zou er tussen boerderijen in het oosten van het land ook wel met de hoorn geseind zijn als er onraad was, zoals razzia’s die gevaar opleverden voor de onderduikers.
-In de 17e en 18e eeuw werd de hoorn ook wel gebruikt om te waarschuwen voor controles op “paapse stoutigheden”, de schuilkerkjes, als er hulp nodig was of om smokkelaars te waarschuwen.

Info

GreenWoods Jolly WinterWonderLand Christmas Fest
Data: 17,21,22,23 december 2017
Ticktes: € 17,50 per persoon, € 12,50 kinderen onder 12 jaar.

Tickets: www.green-woods.net/webshop/nl

Op de dagen is een steeds wisselend programma, waaronder een bezoek aan kerstkasteel Oud-Wassenaar.

Locatie
Stoeterij In ’t Groene Hout
Oostdorperweg 203a
2241 BG Wassenaar

Meer uitjes met Kerst, kijk ook eens inde rubriek Uitjes op GroenVandaag: