Camellia japonica – Camellia, het is net iets uit een sprookje: als alles nog kaal is, bloeit de bladhoudende heester Camellia japonica (ook bekend onder de consumentennaam Camelia of Japanse roos) al uitbundig.

Camelia japonica

camellia

Winterbloeier

Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier tegen, in de eerste vier maanden van het jaar schittert de plant met grote roosachtige bloemen tot wel 12 cm doorsnee. De combinatie met het grote, glimmende donkergroene blad maakt het een aansprekende verschijning voor iedereen die behoefte heeft aan groen en kleur op het terras, in de tuin of op het balkon.

Camellia trivia

• De plant siert al sinds de 11de eeuw Chinees porselein en schilderijen.
• De oudste Camellia in Europa staan in het Portugese Campo Bello en zijn zo’n 470 jaar.
• Door de unieke bloeitijd is het een van de meest geschilderde tuinplanten, omdat de tuin in de winter en het vroege voorjaar verder nog weinig inspiratie biedt.
• In China is de plant een gelukssymbool voor het Chinese nieuwjaar (dat valt dit jaar op vrijdag 16 februari).

Herkomst

De Camellia japonica komt, zoals de naam al aangeeft, uit Japan en is ook inheems in Taiwan en Korea. Daar groeit de plant bij voorkeur op beboste hellingen tussen de 300 en 1100 meter. De winterbloeier is familie van de theeplant Camellia sinensis en kwam via handelsreizigers in de 18de eeuw Europa terecht.

camellia

Verzorgingstips

• Camellia japonica staat bij voorkeur op zure, lichtvochtige grond die een plensbui makkelijk afvoert.
• De plant staat het liefst op een beschutte plek in halfschaduw.
• Hoewel de Camellia winterhard is, kan hij bij felle of lange vorst beter worden afgedekt om vorstschade te voorkomen.
• Voorkom uitdroging, vooral in als de plant in een pot of kuip staat.
• In maart en juni een beetje bijmesten helpt de plant nieuwe knoppen aan te maken.
• De plant hoeft niet te worden gesnoeid.
• Camellia japonica laat zich goed combineren met andere zuurliefhebbers zoals coniferen, Rhododendron, Erica, Skimmia en Gaultheria.

Tuinplant van de maand

De Camellia is Tuinplant van januari. De ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.

Bron: www.bloemenbureauholland.nl

camellia japonica

camellia japonica

Nog meer bloeiers in de wintertuin

Als je een tuin wilt die het hele jaar bloemen geeft, begin dan met uitzoeken van winterbloeiers. Zet ze op een plek in de tuin die je binnen vandaan kunt zien. Een mooie winterbloeiende kers zal aandacht trekken met witte of zachtroze bloemetjes. Er zijn uiteraard ook diverse bloeiende heesters in deze periode, denk aan Toverhazelaar en winterbloeiende Viburnum. Vaste planten zoals de Kerstroos zet je liefst niet op de voorgrond, maar wat dieper tussen andere planten in de border. Later in het seizoen als deze planten niet meer bloeien, kunnen ze er wat minder uitzien, zodat je beter kunt kiezen voor zomerbloeiers op de voorgrond.