Sprankelende amaryllis – Is het niet heerlijk om je huis in wintersfeer te brengen? Denk eens aan de Amaryllis. Deze stoere bol met glamoureuze bloemen is ideale sfeermaker. Je kunt er zelfs mee ‘doet-het-zelven’.

hippeastrum

Sprankelende Amaryllis

Amaryllissen worden ook wel Hippeastrum genoemd. De naam Amaryllis zelf komt van het Oudgriekse ‘amarusso’, wat ‘Ik sprankel’ betekent. Het is een feestje om naar de gedaanteverwisseling van bol naar bloem te kijken. De stralende bloemen groeien als een grote verrassing uit de strakke stengel. Het zijn majestueuze bloembollen die uitgroeien tot even indrukwekkende bloemen. Er bestaan daarnaast meer dan 70 soorten.

amaryllis

Doe-het-zelf met Hippeastrum

Ga creatief aan de slag met amaryllissen. Moeilijk is het niet. Wat je nodig hebt is een amaryllisbol, een oude krant, een glazen vaas waar de bol in past, haarlak en glitters. Gebruik een krant als placemat. Spuit de amaryllisbol in met haarlak. Strooi direct daarna flink wat glitters over de bol. Schud met de bol zodat de overtollige glitters eraf vallen en zet ze in de vaas.

amaryllisbol

Stoer

Houd je van natuurlijk en stoer? De grote, robuuste amaryllisbol en de groeiende stelen en bloemen passen hier goed bij. Accentueer de sfeer door een houten bloempot te gebruiken, waarbij de ringen door de grove behandeling duidelijk te zien zijn. Een slinger met sterren maakt het plaatje helemaal compleet. Het is betoverend om tijdens de winterdagen de Amaryllis langzaam maar zeker in bloei te zien komen.

Glamour

Helemaal hip is de glamourtrend. Ook daar laat Amaryllis zich voor lenen. Combineer amaryllissen in rode en roze tinten. Gezamenlijk zullen de imposante bloemen je overweldigen met hun sprankelende uiterlijk. Genieten geblazen.

hippeastrum

Verzorgingstips Amaryllisbol

Voordat een amaryllisbol gaat groeien, moet deze even wakker gemaakt worden. Leg de bol daarom een uur in een bak met lauw water; dit zorgt ervoor dat de wortels gaan groeien.

Je kunt amaryllisbollen in een pot met grond planten, los in een schaal leggen of op water zetten.
Amaryllissen houden van warmte; een kamertemperatuur van tussen de 20 en 24 graden is perfect.
Zorg voor voldoende licht. Wanneer het wat donkerder is, groeien de stelen te lang en hebben ze ondersteuning nodig.

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org

Fotocredits: iBulb