Wormenkrukje. Met het stijlvolle en slimme Wormenkrukje is thuis composteren een peulenschil geworden. Het scheelt bovendien de helft in de afvalbak. Dat is namelijk de hoeveelheid GFT afval, kranten en biologisch afbreekbaar plastic die wij Europeanen weggooien. Je maakt binnen je eigen schone compost, voor dankbare tuin- en balkonplanten. Gemakkelijk en hygiënisch in een strak en stoer houten krukje, dat ook nog eens een perfect educatief instrument is voor wie wil leren over afvalscheiding en perfect past in een duurzaam huishouden.
Wormenkrukje
Wormenhumus is goud waard
Wormenkrukje. Het woord klinkt als iets uit een sprookje en dat klopt wel een beetje. Want er was eens een Oostenrijkse jongen uit een klein dorpje, die David Witzeneder heette. In zijn jeugd werd groen afval nooit weggegooid: composteren was normaal. Toen David naar de stad verhuisde, bleek composteren lastig te organiseren door het gebrek aan tuin en ruimte. Door zijn studie aan de University of Natural Resources en Life Sciences in Wenen was David zich inmiddels nog bewuster van de waarde van organisch afval. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om deze waardevolle compost zo maar weg te doen. Een tijdlang begroef hij het daarom in een nabijgelegen park. Tot hij de perfecte oplossing had bedacht: het Wormenkrukje.
Geur van de natuur
Het Wormenkrukje is een stoere houten bak op wieltjes, met bovenop een zitkussen, en binnenin zo’n 500 compostwormen, afgedekt met een hennepmat. De wormen werken ijverig een flink deel van het keukenafval weg, zoals groenteresten, de meeste fruitschillen, theezakjes, eierschalen, koffiedik, en ook stukjes krant, karton en bepaalde bioplastics.
Eén van de meest gestelde vragen is: ‘zo’n bak stinkt toch niet?’. En het antwoord is volmondig ‘nee’. In een goed functionerende wormenbak ruikt het juist lekker, naar humusrijke bosgrond. Ook hoeft niemand zich zorgen te maken over of de wormen wel in de bak zullen blijven: daar blijven ze zeker, want ze houden van een donkere en vochtige omgeving, en zijn absoluut niet nieuwsgierig naar de lichte, luchtige buitenwereld.
Thuis composteren
Over deze nieuw soort huisdieren is een schat van informatie te vinden op de website wormenkrukje.nl. Leuk om het krukje samen met kinderen te ontdekken en op gang te helpen. Voor deze jonge onderzoeker is het natuurlijk erg interessant om in de gaten kunnen houden welk proces zich afspeelt in de kist.
Het Wormenkrukje is er in verschillende maten en kleuren en vanaf €170 te bestellen op wormenkrukje.nl.
Lees ook over zelf composteren op de website van Milieu Centraal.
Meer over bodem en bodemleven
Zie ook deze artikelen op GroenVandaag: