Platen en panelen – Voorheen was het hout voor verbouwingen van huizen niet aan te slepen. Iedereen zwoer erbij. Logisch, hout is ook een mooi en natuurlijk materiaal. Hout misstaat de meeste huizen niet. Maar er zijn best wel wat nadelen aan het gebruiken van hout bij de buitenkant van je huis en bij de isolatie aan de binnenkant. In dit artikel geven we het perfecte alternatief voor houten panelen en platen. En geloof ons: dat alternatief is net zo mooi en nog beter afgewerkt!

Planten en panelen

Bouwen met hout als plaatmateriaal

Hout wordt traditioneel vaak gebruikt bij de buitenkant en de isolatie van huizen. Dat brengt als gevolg met zich mee dat veel mensen een hoop tijd kwijt zijn aan een paar vervelende bijkomstigheden van het wonen in een huis met veel hout. Om te beginnen is hout allesbehalve weerbestendig. Dat komt doordat hout erg vatbaar is voor vocht. Vocht brengt vochtproblemen in huis, schimmels, insecten en rot met zich mee. Daarnaast heeft hout als nadeel dat het direct bewerkt moet worden, dat het bewerken enige tijd en moeite kost en vooral dat je de rest van de woonduur bezig blijft met het bewerken van hout. De verf laat op den duur los en weersomstandigheden als regen en sneeuw zorgen ervoor dat je vaak de ladder en de verfkwast er weer bij mag pakken. Al met al ziet hout er dus geweldig uit, maar in de praktijk is het niet het ideale plaatmateriaal voor de buitenkant en de isolatie van je huis.

Deze platen en panelen zijn de beste keuze

Afwerken van je huis zonder hout.

Bouwen met kunststof

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kunststof is zeker wel het ideale bouwmateriaal voor de buitenkant van je huis. Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, maar kunststof is wél weerbestendig. Vocht, insecten en rot hebben geen schijn van kans bij kunststof. Kunststof platen zijn dus ideaal voor onderdelen van je huis als boeiboorden en afdakjes, maar ook de grotere vlakken van je huis. Bovendien doet het uiterlijk van kunststof platen helemaal niet onder aan houten planken. Kunststof kan namelijk net zo mooi bewerkt worden als hout. Daarvoor kies je voor een PVC-plaat. Maar als je direct wil genieten van het resultaat kun je kiezen voor de HPL-plaat. Deze komt in verschillende kleuren.

Isolatie met sandwichpanelen

Kunststof platen zijn een slimme en mooie manier om de buitenkant van je huis aan te pakken. Maar de binnenkant is natuurlijk net zo belangrijk. Naast het feit dat kunststof panelen ook perfect te gebruiken zijn in de binnenkant van je huis, is kunststof ook ontzettend handig bij de isolatie van je huis. Je wilt uiteraard warmpjes in de winter en koeltjes in de zomer thuis kunnen zitten. Met kunststof sandwichpanelen zit je helemaal goed. Sandwichpanelen zijn kunststof panelen en isolatiemateriaal in één. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor de deurvulling, kozijnvulling of de dakkapel. Sandwichpanelen zijn ook nog eens makkelijk te monteren. We kunnen nu dus wel stellen dat kunststof platen en panelen de beste keuze zijn voor je huis.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zo kun je je huis verduurzamen

Fotocredits introfoto: Canva, op Pixabay.