Energie Management Software – Aan de basis van duurzaam energiebeheer staat EMS. Dit staat voor Energie Management Software, oplossingen die het mogelijk maken om uitgebreid het energieverbruik te monitoren. Mede met behulp van analysemethoden op een wijze die voorheen ondenkbaar waren, stellen deze systemen organisaties in staat om energie-efficiëntie op ongekende schaal te verbeteren. Om inzichtelijk te maken waar besparingen mogelijk zijn. Dit is hoe het werkt in de bedrijfspraktijk.

Energie Management Software

Kernfunctionaliteiten en technologische innovaties

Een hedendaags EMS systeem biedt een scala aan functionaliteiten. Van real-time monitoring en data-analyse tot automatische aanpassingen in energieconsumptie; al deze data wordt via sensoren en slimme meters verzameld. Het doel is om de kritieke energiepunten binnen een organisatie te kunnen identificeren.

Algoritmen

De geavanceerde algoritmen maken het mogelijk om deze data om te zetten in diepgaande inzichten, om managers in staat te stellen strategische proactieve energiebeslissingen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van energieverbruik op basis van weersvoorspellingen. Of het automatiseren van de energietoevoer om efficiëntie te verhogen tijdens daluren wanneer de tarieven lager zijn! Dit alles ten behoeve van een vermindering van het energieverlies en optimalisatie van het energieverbruik.

Optimalisatie en adaptieve regulering

Het is integratie van EMS met andere bedrijfskritische systemen, zoals gebouwbeheersystemen, die het mogelijk maken om energieconsumptie real-time en direct te optimaliseren. Neem bijvoorbeeld de optie om het energiegebruik van HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) intelligent aan te passen aan de bezettingsgraden van gebouwen. Hierbij kan de verwarming en koeling worden geschaald naar daadwerkelijk gebruik.

Zo werkt Energie Management Software

Foto: Bia Sousa, op Pexels.

Verlichting feilloos afgestemd op de behoefte

Een andere veelgebruikte toepassing van EMS is optimaler beheer van verlichtingssystemen. Met sensoren in werking die natuurlijk licht detecteren, kan het systeem automatisch binnenverlichting dimmen of versterken. Ofwel, allemaal op basis van de hoeveelheid beschikbaar daglicht. En dat werkt uitstekend voor serieuze energiebesparingen en een beter binnenklimaat.

Industriële efficiëntie

Daarnaast ziet EMS ook cruciale toepassingen in industriële omgevingen, waar het kan zorgen voor de efficiënte aansturing van de productielijnen. De synchronisatie van het energieverbruik met de relevante productieschema’s, helpt onder meer om piekbelastingen te voorkomen en het energieverbruik te verlagen tijdens perioden van verminderde productieactiviteit.

Heruitvinden van de energietransitie

In ieder geval kunnen we concluderen dat het energiebeheer dynamisch is en zich blijft evolueren en innovatiever wordt. Met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en benaderingen staan er steeds meer ondernemingen klaar om hun energiemanagement naar het volgende niveau te tillen. Dit is waar Emmett Green bij helpt, met uitgebreide oplossingen op het gebied van engineering en ontwerp, financiering, projectmanagement en exploitatie. Ontdek op de website hoe Emmett Green met energie omgaat.

Fotocredits introfoto: Fré Sonneveld, op Unsplash.