Zongedrag van Nederlanders – De Universiteit Maastricht heeft in opdracht van Nationaal Huidfonds een onderzoek uitgevoerd om het huidige zongedrag van Nederlanders in kaart te brengen. De resultaten laten zien dat kinderen regelmatig verbranden. Zonverbranding op jonge leeftijd geeft een extra groot risico op huidkanker later.
Zongedrag van Nederlanders
*De enquête betrof een representatieve steekproef van 2.634 Nederlanders tussen de 16 en 70 jaar
Gedragsverandering nodig
Huidkanker is de meest voorkomende kankerdiagnose in Nederland en dit aantal stijgt alarmerend. Gedragsverandering is noodzakelijk om deze trend te keren en daarmee leed te voorkomen en zorgkosten te beperken. Daarom voert het Nationaal Huidfonds – in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) – een publiekscampagne om huidkanker te voorkomen. Een belangrijk doel van de campagne is om het aantal zonverbrandingen omlaag te brengen, vooral onder risicogroepen zoals kinderen.
factsheet zonmonitor
Zorgen over kinderen
Terwijl we weten dat verbranding in je jeugd een sterk verhoogd risico op huidkanker geeft, lopen kinderen nog vaak een verbranding op. In de Zonmonitor 2024 gaf maar liefst 76% van de ouders aan, dat hun kind afgelopen zomer minimaal één keer verbrand was.
Situaties waarin kinderen een verbranding opliepen:
- Zwembad: 21%
- Buiten spelen: 17%
- Strand: 16%
Lichaamsdelen die het meest genoemd werden:
- Rug: 9%
- Borst en buik: 8%
- Gezicht: 8%
76% van de kinderen afgelopen zomer verbrand
Foto: Nationaal Huidfonds, caspervandiemen@continews.nl
Niet alleen insmeren
Ondanks dat de kennis over zonbescherming bij ouders vaak wel aanwezig is, blijft het toepassen daarvan in het juiste gedrag een aandachtspunt. Christel Von Reeken, programmamanager preventie van het Nationaal Huidfonds, geeft aan: “Het is bemoedigend dat er deze zomer veel aandacht is voor het insmeren van de huid. Toch blijkt uit ons onderzoek dat verbranding nog vaak voorkomt. Met alleen smeren ben je er niet. Goede zonbescherming is altijd een combinatie van weren, kleren en smeren. Alleen als we óók aan die eerste twee meer aandacht geven, kunnen we het aantal zonverbrandingen omlaag brengen.”
Risico’s voor kinderen groot
Dr. Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding bij Erasmus MC en lid Raad van Toezicht van het Nationaal Huidfonds, benadrukt: “De huid van kinderen is bijzonder kwetsbaar voor UV-straling. Verbranding op jonge leeftijd kan de huid permanent beschadigen en het risico op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhogen. Daarom is het essentieel dat ouders extra zorg dragen voor de zonbescherming van hun kinderen.”
Fotocredits introfoto: ignartonosbg, hartono subagio, op Pixabay
Nationaal Huidfonds
Nationaal Huidfonds zet zich in om huidaandoeningen te verminderen en het leven met een huidaandoening te verbeteren. Om de explosieve groei van huidkanker in Nederland een halt toe te roepen voert zij namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de komende jaren eveneens een intensieve huidkankerpreventiecampagne. Meer info op: www.voorkomhuidkanker.nl
Het Nationaal Huidfonds werkt nauw samen met de NVDV (de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie). Op het gebied van huidkanker werkt Nationaal Huidfonds samen met de kennisconsortia Zonkracht Actieplatform (RIVM-geleid) en de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland (geïnitieerd door IKNL/NVDV). Nationaal Huidfonds is een Erkend Goed Doel. Meer informatie op www.huidfonds.nl
Meer over zonlicht
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Zo bescherm je jezelf tegen de felle zon