Zonnige Tuinkussens. Warrig. De eerste weekenden van februari stonden we nog op het ijs en toen was daar opeens -een weekje later!- de lente, met temperaturen die bijna de 20 graden aantikten. Als er ijs ligt krijgt Nederland het collectief in de bol, maar nog erger wordt het als de lente zich laat zien. We stormen de tuin in. Het tuinmeubilair wordt tevoorschijn gehaald en de tuinkussens geven nog eerder dan de primula’s en de violen kleur aan onze buitenruimte.
Zonnige tuinkussens
Bij de rituele overgang van het binnen- naar het buitenleven hoort ook het wassen van de tuinkussen. Onderdeel van de voorjaarsschoonmaak. Wie voor het gemak kiest, wast de sierkussen machinaal. Wie wat zuiniger is op zijn zitcomfort kiest voor een handwarme handwas, zodat vorm en kleuren behouden blijven, terwijl er in frisheid hetzelfde resultaat wordt bereikt. En ook voor het drogen moet je even de tijd nemen. Het is niet verstandig om je net gewassen loungekussens door de brandende zon te laten drogen.
Loungekussens gebruik je op loungebanken, tuinbanken of teakhouten stoelen. Het zitgedeelte en het ruggedeelte zijn twee losse kussens.
Trends ontstaan vaak op tuinbeurzen. Voor de tuinsector is Tuinidee daarvoor altijd een prachtig podium geweest: Jubileumeditie TuinIdee: feestelijk en groen
Stoffen
Behalve een bijna onuitputtelijke keuze uit dessins zijn tuin- en bankkussens in verschillende stoffen te krijgen. De bekendste zijn katoen en dralon. Kussens die je s‘avonds netjes opbergt om ze de volgende dag weer in de stoelen te leggen. Dat hoeft niet met -de naam zegt het al- outdoorkussens, kussens gemaakt van een combinatie van katoen en polyester en goed bestand tegen water en vuil.
Nog een trapje hoger zijn kussen van acrylvezels. Die zijn beschermd met een coating en daardoor vrijwel ongevoelig voor de meeste weersomstandigheden. Zelfs na lang gebruik is de stof nog mooi en goed schoon te maken.
Voorjaarsbloeiers
Tuinmeubilair en sierkussens in gereedheid gebracht, dan nog even de potten vullen met voorjaarsbloeiers. Violen met kleine en grote bloemen in talloze kleuren zijn de populairste lentebloeiers van Nederland. Feloranje, donkerrood, knalgeel, zachtroze of lichtblauw… ze zijn er in haast alle denkbare kleuren. Voeg er primula’s en madelief (Bellis) in felle zuurstokkleuren bij om de kleurenexplosie te versterken. Te heftig? Eén hoofdkleur of ton-sur-ton zorgt voor een rustige lentesfeer.
Meer over het nieuwe voorjaar
Zin in het voorjaar, lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Vitamine G, dat kunnen we nu wel goed gebruiken