Tuin herfstklaar – De zomer is nu toch echt voorbij. De dagen worden korter en kouder en de bladeren vallen van de bomen. Het is dus de hoogste tijd om de tuin voor te bereiden op de herfst en de komende winter. In het voorjaar en de zomer zijn tuinliefhebbers altijd druk in de weer. Er wordt volop gezaaid en geplant en de tuin houdt ons dagelijks bezig. We plukken fruit van de fruitbomen, onderhouden de moestuin, maaien het gazon en plukken bloemen uit de onze eigen bloementuin. Het is altijd jammer als de zomer voorbij is en de herfst zijn intrede doet. Maar dat de zomer nu voorbij is, betekent niet dat er niet genoten kan worden van de tuin. Met deze tips maak jij jouw tuin herfstklaar en geniet je ook nog in deze laatste maanden van het jaar van een weelderige tuin.

Tuin herfstklaar

rozen snoeien

1- Snoeien

Eén van de belangrijkste taken in de herfst is het snoeien van de heggen en heesters. De bloei is nu voorbij en om de groei van de bomen, struiken en heggen in toom te houden, is een (tweede) snoeibeurt veelal nodig. Het wordt vooral voor de lavendel, rozenstruiken, druivenstruiken, fruitbomen en notenbomen geadviseerd om in de herfst, voor de eerste vorst, te snoeien. Dit houdt de boom of struik goed in vorm én bevordert de bloei volgend jaar.

Tuinklusjes met Pokon

2- Maaien

Het is in de herfst belangrijk om goed voor het gazon te zorgen. De vallende blaadjes blijven anders liggen en creëren lelijke plekken in het gras. Het is verstandig om het gras in de herfst nog één keer goed te maaien, bijvoorbeeld met een robotmaaier. Maai het gras niet te kort en zorg ervoor dat je lelijke plekken alvast inzaait met graszaad. Zo heb je volgend jaar weer een prachtig gazon.

bloembollen

3- Bloembollen planten

Je denkt in de herfst misschien nog niet aan het voorjaar, maar het is wel verstandig om nu alvast na te denken over de inrichting van jouw tuin en de bloembedden. Als je namelijk een weelderige tuin wilt hebben in het voorjaar, zul je nu moeten beginnen met het planten van bloembollen. Geliefde voorjaarsbloeiers zijn tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, irissen en blauwe druifjes. Plant de bloembollen uiterlijk in oktober om vanaf het begin van het voorjaar weer kleur in de tuin te hebben. Het is altijd weer genieten wanneer de eerste bloemetjes zich laten zien in de lente. 

tuindieren gids van KNNV

4- Creëer overwinterplekjes

Wees vooral niet té netjes met het opruimen van de tuin. Het is belangrijk om het tuinmeubilair veilig op te bergen en bladeren van het gazon te verwijderen, maar denk vooral ook aan de andere tuinbewoners. Veel diertjes die in de tuin rondscharrelen zijn in deze tijd op zoek naar een veilig onderkomen voor de winter. Door wat hoopjes bladeren, dorre planten en plantenpotten te laten liggen, creëer je een veilig plekje voor egels, kikkers, padden en zelfs lieveheersbeestjes.

lage herfstaster

5- Herfstbloeiers

Na de zomer zijn de meeste bloemen en struiken wel uitgebloeid, maar niet getreurd: De herfst is een prachtig seizoen met prachtig gekleurde bomen en planten in het straatbeeld. En ook in de herfst zijn er nog planten die de tuin kunnen opfleuren. Een paar populaire herfstplanten zijn de vuurdoorn, struikheide, winterheide, purperklokje, struikveronica, herfstaster en bergthee. Deze planten hebben allemaal prachtige kleuren en brengen de tuin echt in herfstsferen.