Paars – In onze cultuur is paars de kleur van de machtigen. Om hun grootsheid te benadrukken hulden keizers van Rome en Middeleeuwse vorsten zich in paars. De kleurstof waarmee hun kleding werd geverfd was zo kostbaar dat alleen zij, de allerrijksten, zich deze uitgave konden permitteren.

plantenlijst

Paars

Paars geeft nog steeds aanzien. Het drukt verfijning, luxe en elegantie uit. Paars wordt ook gekoppeld aan spiritualiteit en creativiteit. Ook hier zijn de associaties positief. De kleur hoort bij het hogere en bijzondere.

Bloeiende Hei

Paars is ook de kleur van ons meest voornaamste natuurgebied, de uitgestrekte heide, die rustgevende paarse zee, als de heideplant in bloei staat.

Winterheide en zomerheide

De populariteit van de hei heeft ervoor gezorgd dat de heideplant ook veel voorkomend is in het kleinste natuurgebied wat we kennen, onze tuin. We koesteren de plant in de winter (Erica carnea of Erica darleyensis) en in de zomer (Calluna vulgaris). Verstokte heidefans kunnen dus jaarrond heide in de tuin hebben. In border en pot. Op heideplantje.nl staat een flink assortiment. In paars, vanzelfsprekend, maar er zijn ook witte, roze en rode varianten.

Aangename geur

Winterheide bloeit van november tot maart en heeft kleine, fijn gevormde bloemen die roze, paars of wit zijn. Deze bloemen kunnen een aangename geur afgeven, wat de populariteit van de plant nog eens vergroot.

Winterheide | Erica carnea. ‘Winterfreude’

Pigmenten

De paarse kleur heeft de heideplant te danken aan een bijzondere groep pigmenten, anthocyanen. Deze dienen als bescherming tegen de zon en als lokker voor insecten die de plant helpen bij de bestuiving.

TIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 5 tips om jouw tuin herfstklaar te maken

Winterfreude

Een uitbundige helderpaarse winterheide is Erica carnea ‘Winterfreude’. Die bloeit nog prachtig als de rest van je tuin is uitgebloeid. Winterfreude maakt zijn naam helemaal waar, want bloeit rijkelijk. Daarbij behoudt hij het hele jaar door zijn donker groene loofkleur. De plant is zeer winterhard en overleeft de koudere periodes met gemak. De groei is spreidend. Wil je bijsnoeien, doe dit dan altijd na de bloei en niet te diep.

Fotocredits introfoto: Andy Willis, op Unsplash.