Compacte muurkas – De trend om gezond te eten, met voorkeur uit eigen tuin, heeft de hobbykas nieuw leven ingeblazen. In grotere tuinen duiken hobbykassen meer en meer op de laatste 10 jaar. Zelf je kruiden, tomaten, boontjes, aardbeien enzovoorts kweken is lifestyle geworden. Van volkstuintje elders tot kwekerij op eigen erf.

De muurkas profiteert van de opmars van de hobbykas. Een compacte muurkas vraagt ook minder ruimte. Dat is een belangrijk voordeel. En er zijn nog meer voordelen die aan een muurkas kleven.

Compacte muurkas

7 Voordelen

1- Lekker dichtbij

Niet meer op je fiets naar je volkstuin met schoffel in de hand, emmer aan het stuur en een kistje achterop waarin je de oogst naar huis brengt. Heb je een gunstig gelegen muur, bijvoorbeeld op het zuiden en met veel zonuren, dan kun je moestuinieren onder glas in je achtertuin en zelfs op je balkon.

2- Voorzieningen

Gelegen tegen een huis of schuur is het ook mogelijk water en elektriciteit door te trekken. Dat maakt moestuinieren onder glas wel heel luxe en efficiënt. Je zou zelfs kunnen kiezen voor automatische watergift.

3- Groeiwarmte

Een kas geplaatst tegen een muur houdt langer warmte vast. In het vroege voorjaar of late najaar is een hogere temperatuur voordelig voor de groei.

4 en 5- Economisch en duurzaam

Een besparing op uitgaven aan groente en fruit is een economisch voordeel; het uitsparen van en misschien wel naar tripjes naar de markt, super en buurtwinkels en duurzaamheidsvoordeel. Een eigen kasje leidt in meeste gevallen ook tot zorgvuldiger omgaan met ons voedsel, minder verspilling en vanzelfsprekend minder verpakkingen.

6- Educatief, lekker en gezond

Voor kinderen is kweken in eigen tuin een enorme verrijking en versterkt de binding met de natuur. Zo leren ze hoe je lekkere snoeptomaatjes maakt en hoe bijzonder dat eigenlijk is. En eten uit eigen moestuin is lekker en gezond

7- Ruimte

En, zoals gezegd, een muurkas vraagt niet al te veel ruimte. Wie over een flink balkon beschikt wat bovendien gunstig gelegen, kan met een muurkas prima moestuinieren.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Polycarbonaat platen kopen bij Kunststof Forte