’s-HERTOGENBOSCH – Temperaturen stijgen, avonden worden steeds langer. Tijd om tuin, terras en balkon klaar te maken voor de zomer. Maar wat zijn de trends? Groenstylist en trendwatcher Romeo Sommers zet de trends op een rijtje.

Trends

Volgens trendwatcher Romeo Sommers

 

trends volgens Romeo Sommers

de groene tuin

 

 

 

 

A walk down memory lane
In deze tijd van snelle digitale innovaties grijpen we voor de aankleding van de tuin graag terug naar nostalgische elementen en kleuren van weleer. Een loungebank van gerecycled hout met grijze linnen kussens erop. Of een grote sloophouten tafel met daaraan witte strakke stoelen of juist minimalistische Franse bistrostoeltjes. De vloer en wandbekleding gemaakt van dezelfde houtsoort maakt deze trend af.
De blauwe regen of klimhortensia zijn binnen deze stijl bij uitstek geschikte planten voor een mooie begroeiing tegen een betonkleurige muur. Sterke klimmers die door hun zuigwortels zonder verdere support zelf omhoog klimmen. Ideaal ook voor vogels om in te nestelen of te schuilen. Tot deze trend behoren ook grote, witte strakke potten met planten in de tinten groen, wit en/of grijs. Indien de pot voorzien is van een waterreservoir vraagt de plant minder om onderhoud.

 

trends volgens Romeo Sommers

trends volgens Romeo Sommers

 

 

 

 

Botanisch: natuurlijk en tijdloos
In het interieur zien we al een tijdje de botanische trend. De vertaling naar het terras uit zich in gebruikmaking van natuurlijke materialen, opvallende kleuren/prints en veel bloemen, planten en kruiden. Kussens met Victoriaanse bloemtekeningen en weelderige groene landschappen. Een groene omgeving heeft een positieve uitwerking op ons. Zonder dat we alles betegelen, willen we echter wel een onderhoudsarme tuin. Een terras vol planten zorgt naast sfeer ook voor een gezonde omgeving.
Met beplanting als Pennisetum, tijm, salvia, Echinacea en Agastache lok je vogels, vlinders en andere insecten naar je tuin. Combineer potten met mooie kleurencombinaties. Wissel paarse en violetkleurige bloemen as met wit, zilver, roodbruin en aubergine tinten.
Tot slot, op een botanisch terras mogen vetplanten met groeivormen en bladkleuren van groengrijs tot diep paars niet ontbreken.

 

verticaal tuinieren

verticaal tuinieren

 

 

 

 

 

 

Grow your own food
Gezond eten, het liefst uit eigen tuin, is de trend. Grow your own food-gerelateerde producten en decoraties zijn volop te verkrijgen. Creëer je eigen kruidentuin voor op het balkon in bijvoorbeeld terra cotta potten of juist hanging baskets. Met je handen in de aarde en zelf plantjes stekken. Daarnaast zijn ook farmers markets met organisch voedsel zijn in opmars.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Verticaal tuinieren: trend of toekomst?

 

tuintrend

Romeo Sommers

 

 

 

 

Explosie van bloemen
Romantische boeketten, maar ook distels met hun stekelige schoonheid en gedroogde bloemen maken hun comeback. Deze bloemen en planten brengen parfum op het terras. Pluk de bloemen uit de tuin voor in de vaas op de tuintafel. Door het plukken blijft de plant nieuwe bloemen maken waardoor je er extra lang plezier van hebt. Of creëer in je potten op het terras een bosje bloemen met wortels. Combineer vaste planten en eenjarigen. Of groentes met sierplanten. Zo geeft de rode boerenkool prachtige gele bloemen.
Het is een fris thema met de kleuren roze, fuchsia, oranje, wit en enkele blauw accenten. Soms in contrast met enkele felle kleuren. Mix met kleuren, zet de bloemen in een vaas van geslepen glas of wit keramiek. Maak een bloemenzee door veel kleine kleurige boeketjes bij elkaar te zetten.

 

Inspiratieplatform Green Your Day
Romeo Sommers is een zeer creatieve geest met een verfrissende kijk op (groen)trends met een tuinbouw, bloemisterij, marketing en bedrijfskundige achtergrond. Hij heeft gewerkt als bloemist, medewerker bij kwekers, bij tuincentra, groothandel, importeur, inkoper en collectioneur, productontwikkelaar en als presentator op landelijke TV.

Met het platform Green Your Day wilt Romeo mensen stimuleren om zelf aan de slag te gaan met planten en bloemen. Zijn missie: iedereen laten ervaren hoe leuk het is om met bloemen en groen te werken. Romeo is er namelijk van overtuigd dat iedereen groene vingers heeft.