Ben je op zoek naar schitterend groen waar je niet veel aan hoeft te doen? Dan is Aglaonema de plant om in je huis te zetten. Het blad van Aglaonema heeft prachtige kleuren met fijnzinnige tekeningen. De lichtgroene varianten zijn het bekendst, maar de woonplant is ook verkrijgbaar met een zilveren, gele en rode gloed.

Aglaonema

De plant bloeit wel, maar hoogst bescheiden. De bloemen zitten onder het blad en groeien op een kolf, omgeven door een schutblad, met vrouwelijke bloemen aan de basis en mannelijke bloemen hogerop. 
De mannelijke bloemen hebben de piepkleine glanzende meeldraden waar de plant haar naam aan dankt. Omdat de bloemen niet veel voorstellen en Aglaonema er veel energie in steekt, kunnen ze het beste worden weggeknipt, om de sierwaarde van de plant te sparen.

Aglaonema-6    Aglaonema_4

Symboliek
De naam Aglaonema komt uit het Grieks en is samengesteld uit agláos (schitterend) en néma (draad). Dit duidt op de glimmende meeldraden van de bloemen.

Herkomst
In het wild groeit de plant in de subtropische regenwouden van Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar gedijt de plant onder het bladerdak van grotere bomen en struiken, die ervoor zorgen dat de zon Aglaonema amper kan bereiken. De plant behoort tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken en bevat ongeveer veertig soorten.

Luchtzuiverend
Aglaonema kan tegen een stootje, verdraagt vergeetachtige watergevers en stelt je niet snel teleur. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst. Als mooie bladplant heeft Aglaonema bovendien een luchtzuiverende werking en draagt dus bij aan een gezonder kamerklimaat.

In Robs Grote Tuinverbouwing en in zijn column op Plantplezier vertelt tuinman Ivo nog veel meer over de kamerplant. En hij legt uit waarom het voor ons mensen ook goed is om af en toe een hapje potgrond te nemen. Hoe dat zit… Kijk vanmiddag naar Robs Grote Tuinverbouwing of lees het op Plantplezier.

gorenvandaag, plantplezier en Ivo Putman en Aglaonema

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.