HILVERSUM – De grote trots van Stephanotis zijn de aparte bloemen: buisvormig, zuiver wit en een beetje wasachtig. Ze groeien in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en leuren prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes.
Meestal wordt de plant rond een boog of andere vorm geleid, maar in het wild is het een bloeiende liaan. Dat maakt van Stephanotis een woonplant die kan staan, hangen, klimmen én slingeren.

 

Stephanotis

geurende stephanotis

 

Bruidsbloem
In de Victoriaanse bloementaal is Stephanotis het symbool voor huwelijksgeluk, vandaar de naam bruidsbloem. In de moderne bloemensymboliek staat Stephanotis voor ‘goed fortuin’ en ‘het verlangen om te reizen’.
De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘stephanos’ betekent kroon en ‘otos’ staat voor oor: de stampers in de bloemen lijken een beetje op oortjes. Stephanotis is een van de weelderigst geurende bloemen ter wereld, vandaar haar bijna: ‘Fleur Parfum’.

 

geurende stephanotis

 

 

Herkomst
Stephanotis is inheems in Madagaskar, maar sommige soorten – er zijn zo’n 15 verschillende – groeien ook in China, Japan en Cuba. In het wild kunnen de lianen tot ruim 5 meter lang worden. Binnen blijven ze iets korter en bepaal je zelf hoe de woonplant eruit ziet door de ranken langs een vorm van je keuze te leiden. Het heeft echter ook wel iets om de ranken zelf hun weg te laten vinden.

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Maar wat heeft Stephanotis te maken met Marilyn Monroe? Hoe dat precies zit hoor je vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing en lees je in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Ga naar Plantplezier voor de volledige lijst van planten die in de uitzending van 20 mei zijn gebruikt.