Artis showt – Wie ARTIS bezoekt, wordt ook dit jaar verrast met een kleurrijke zee van bloemen uit de serie SunPatiens. Net na het Minangkabause huisje staan ze uitbundig te bloeien. Vlak voor de huisvesting van de Anoa, de kleinste van alle wilde runderen. Dit kleurrijke Indonesische hoekje is voor Sakata, de veredelaar van de SunPatiens, een symbool voor het project ‘Give back to Nature’. SunPatiens levert namelijk op geheel eigen wijze een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit in Indonesië.

Artis showt

artis sunpatiens

SunPatiens


In 2006 heeft veredelaar Sakata Seed Corporationeen overeenkomst gesloten met Indonesië over toegang tot inheemse planten. Hieruit is SunPatiens® voortgekomen. De overeenkomst was een voorloper van het huidige Nagoya Protocol. Dit protocol gaat over rechten en verplichtingen met betrekking tot toegang en gebruik van lokale genetische bronnen. Dat houdt in dat voor elke SunPatiens die wordt gekocht, er een bedrag terug gaat naar Indonesië. Ten behoeve van lokaal onderzoek en het behoud en ontwikkeling van biodiversiteit. Give back to Nature

In het kader van deze overeenkomst en het concept van ‘Give back to Nature’ heeft Sakata besloten om ARTIS te ondersteunen. Daarom de adoptie van de Anoa en het Minangkabause huisje. Beide hebben hun oorsprong vinden in Indonesië.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Vlijtig Liesje SunPatiens schittert in ARTIS

Smakelijk eten

In 2018 waren de SunPatiens® voor het eerst te bezichtigen in de botanische hotspot van Amsterdam. Dat bleek een groot succes aangezien bezoekers van het park zich vergaapten aan de strook met kleurrijke SunPatiens®. Dit jaar is duidelijk een nadruk te zien op het botanische gedeelte, meer kleurrijke bloemen en planten in ARTIS!
Bovendien een smakelijke en fleurige bijkomstigheid voor de bewoners van het park, want zij smullen uiteindelijk weer van de bloemen. In ARTIS geven ze de dieren namelijk o.a. de bloemen van de ARTIS-tuinen als voeding.

artis begonia

Begonia

Viking Red on Chocolate

Een stukje verder, richting de giraffen, steelt de Begonia Viking de show. Deze nieuwe Begonia hybride doet het geweldig in alle weersomstandigheden. De plant groeit snel en valt op door haar diep rode bloemen en donker chocolade bladeren. Zoals op de foto te zien is, heeft ARTIS-tuinman Ton weer een geweldig mooie bakken met deze planten weten te maken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Veelzijdige Begonia in Robs Grote Tuinverbouwing

TIP

ARTIS organiseert gedurende de maanden juni, juli en augustus, de Zoomeravonden op de zaterdag. Dus mocht je overdag verhinderd zijn dan kan je ook ’s avonds de SunPatiens® in ARTIS bewonderen met live muziek op de achtergrond.