SunPatiens schittert in ARTIS – ARTIS in Amsterdam is niet alleen een dierentuin maar ook een prachtige botanische hotspot midden in de stad. Het is de ‘place to be’ om te leren over de relatie tussen mens en natuur. De missie van ARTIS, mensen inspireren en stimuleren om verantwoordelijk met de natuur om te gaan, is volgens veredelaar Sakata een geweldige match met het vlijtig liesje SunPatiens®: Artis en Sunpatiens leveren op geheel eigen wijze een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit.

SunPatiens schittert in Artis

vrolijke zomerbloeiers

Niet zomaar een Vlijtig Liesje

De Impatiens SunPatiens geeft al terug aan de natuur sinds 2000. Destijds heeft veredelaar Sakata Seed Corporation een overeenkomst gesloten met Indonesië (IAARD) voor toegang tot inheemse planten, waar SunPatiens uit is voortgekomen.
SunPatiens zijn unieke Impatiens en integendeel tot de standaard vlijtige liesjes, bloeien ze drie seizoenen lang. De planten zijn ook nog eens compleet ongevoelig voor meeldauw en onderhoudsvriendelijk, ze hebben namelijk alleen maar water nodig om in goede bloei te blijven.

zomerbloeier voor terras en balkon

Geef terug aan de natuur

De overeenkomst die destijds was gesloten met Indonesië, was een voorloper op het huidige Nagoya Protocol. Dit protocol schept rechten en verplichtingen voor landen die het ondertekenden. Dat houdt dus in dat voor elke SunPatiens die wordt gekocht, er een bedrag terug gaat naar Indonesië ten behoeve van lokaal onderzoek met betrekking tot het behoud van biodiversiteit. Wanneer je SunPatiens koopt, geef je dus terug aan de natuur.

sunpatiens Artis

Luchtzuiverend

Een geweldige bijkomstigheid is dat SunPatiens goed is voor de directe omgeving. Onafhankelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat deze Impatiens 3 tot 4 keer beter stikstofdioxide absorbeert dan de gemiddelde plant. Het planten van SunPatiens kan daarom voordelen hebben op het gebied van luchtzuivering. In landen met een warmer klimaat heeft onderzoek zelfs aangetoond dat de planten verkoelend werken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: ARTIS showt bloemenzee met SunPatiens en Begonia

bloemenzee met vlijtige lies

ARTIS-park

ARTIS voegt met de SunPatiens een nieuwe plantensoort toe aan het park. De SunPatiens is vanaf dit jaar op verschillende plekken in ARTIS te bewonderen. Daarnaast draagt SAKATA veredelaar ook haar steentje bij als adoptant van het Minangkabause huisje en een anoa. Uiteraard komen het huisje en de kleine dwergbuffel ook oorspronkelijk uit Indonesië.

Meer info en mooie beelden zie www.sunpatiens.eu