Bloempotten – De charme van een mediterrane tuin is het gebruik van potten. Als we op vakantie zijn in Spanje, Italië of Frankrijk zijn we altijd weer jaloers hoe geraffineerd nonchalant de tuinen, binnenplaatsjes en balkonnetjes zijn ingericht met mooie bloeiers in bloempotten, zoals Hibiscus, Datura, Oleander, Pelargonium, te veel om op te noemen. Dat willen we thuis ook. En dat doen we dan ook.

Bloempotten

Potterie voor binnen en buiten heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van praktisch roodsteen, stilistische kunstwerken die uitdrukking geven aan een bepaalde lifestyle tot aan de aantrekkelijk geprijsde action bloempotten.

Roodsteen

Het roodsteen van het eerste uur was eigenlijk een kwekersattribuut. De terracotta potjes werden industrieel bij tienduizenden geproduceerd om in te kweken. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw kocht je op het tuincentrum plantjes met de roodstenen potjes al. Sierpotten waren er amper. Niet vermoedend dat de terracotta een evergreen zou worden, niet meer uit de tuin is weg te denken. Met vandaag de dag zelfs de status van een cultpot, authentiek en natuurlijk. Al is het aandeel slinkend en zijn de modische sierpotten waarmee de tuinbezitter een persoonlijk stempel kan drukken op zijn eigen groene paradijs in overtal.

Potteriecoach

Je kan het zo gek niet verzinnen of het is er. Wie verdwaald raakt in pottenland wordt op het tuincentrum geholpen. ‘Wilt u een pot voor binnen of buiten, moet die verplaatst kunnen worden, staat die op een houten vloer, moet er een waterreservoir in zitten, is het bedoeld voor hangplanten op het balkon, gaat u er in kweken en zoekt u iets kleurrijks of houdt u meer van een klassieke stijl of juist minimalistische wit?’ Wie denkt zomaar even een pot te kopen, die zit er naast en kan wel een potteriecoach gebruiken.

capi pot – roodsteen – elho pot

Duurzaam

De nieuwste trend is trouwens de duurzame pot. Waar komt de pot vandaan? Moet die eerst een wereldreis maken of is die van Hollandse bodem? Beschermt de bloempot onze planten goed in koude perioden, door bijvoorbeeld een dubbelwandig systeem, of is die van breekbaar kunststof en niet van hoogwaardige, gecertificeerde gerecyclede materialen en met een unieke, handgemaakte afwerking. Een sprekend voorbeeld van duurzaamheid is de waterdichte plantenzak van duurzaam papier. Gaat jaren mee. Je kan hem uitwassen en weer opnieuw gebruiken.

Kinderen

Om kinderen met planten in aanraking te brengen is er de wikkelpot. Dat zijn bloempotten om in te kleuren. Gewoon met kleurstiften. De voorbedrukte tekening is precies op maat gemaakt voor de bloempot. Je kan hem na het inkleuren om de bloempot heen wikkelen.