Behangkunst – Behang, is dat niet iets voor kinderkamers of de gang? Wie heeft niet Rauhfaser geplakt en beschilderd! Een praktische oplossing om je muur te bekleden, en met een kleurtje erop was het resultaat nog prachtig ook. Voor de woonkamer vonden we behang te eenvoudig, daar wilden we liever gestucte muren. Wit & strak of oneffen & gesausd. Dit was de mode van de laatste decennia. De huidige fabricage technieken zorgen voor een renaissance van het behang, vooral het bloemen behang.

Behangkunst

Is de tuin een verlengstuk van onze woonkamer, met bloemen behang halen we de natuur in huis. De ontwerpen zijn schitterend. Waar de muren voorheen als achtergrond fungeerden voor de kunstwerken, zijn het nu de muren zelf die kunstwerken zijn.

Van hip tot klassiek

Je kunt wel kiezen uit 2000 soorten bloemen behang. Voor elke smaak is er behang. Van hip tot klassiek, van modern tot vintage. Voor de kleine woning en voor de loft. Niet eerder was het zo simpel om je huis jouw persoonlijkheid mee te geven. Met grote sprekende bloemen of heel subtiel met ontluikende bloesem. Zachte pasteltinten en opvallende kleurencombinaties. En wist je dat ons brein op fotobehang met bloemen reageert als op de echte natuur.

Geschiedenis van behang

In 1988 publiceerde J.H.P. Heesters het bijzondere boek ‘Vier eeuwen behang: De geschiedenis van de wandbespanning in Nederland’. Fascinerend. Het versieren van de muren in de kastelen van de elite was een gebruik dat was afgekeken in het Midden-Oosten. Met de kostbare velouté wandbespanning benadrukten de Hollandse elite hun status.
In de 17e eeuwse huizen van rijke kooplieden en voorname burgers zijn de muren van de ruimte waar de gasten worden ontvangen, afgewerkt met luxe wandbespanning. De minder-gesitueerde burger doet het met witgekalkte muren boven een plint van tegels. Pas als in de negentiende eeuw de rol behang (papier zonder eind), beschikbaar komt, wordt behang bereikbaar iedereen en verfraait de burgervrouw de wanden haar woning met dessins die lijken op de exclusieve  wandbespanningen van de bevoorrechte klasse.

fotobehang met klaprozen

Klaprozen en korenbloemen

In onze tijd kunnen we de meesterwerken van Vincent van Gogh en van andere kunstenaars zoals het Meisje met de parel van Johannes Vermeer tegen de muur plakken. Of een natuurgetrouwe foto van een veld met even fragiele als rustgevende korenbloemen en klaprozen. Alles is mogelijk. Wat lastig blijft, is het maken van een keuze: wat wil ik op mijn muur?